Започна се! Байдън назначи първи трансджендър на висш държавен пост

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън назначи днес Рейчъл Ливайн за свой помощник-министър на здравеопазването, съобщава "Ройтерс"

Джо Байдън назначи днес трансджендъра Рейчъл Ливайн на висш държавен пост
Джо Байдън назначи днес трансджендъра Рейчъл Ливайн на висш държавен пост Източник: The Patriot-News

В случай на одобрение от Сената, Левайн ще бъде първият официален трансджендър, който ще служи като федерален служител. В момента Рейчъл Левайн заема поста на здравен секретар на Пенсилвания и от началото на коронавирусната пандемия води този американски щат през кризата с общественото здраве, предизвикана от Covid-19.

 

"Д-р Рейчъл Ливайн ще осигури стабилно лидерство и основни познания, от които се нуждаем, за да прекараме хората през тази пандемия - независимо от техния пощенски код, раса, религия, сексуална ориентация, полова идентичност или увреждане - и ще отговори на обществените здравни нужди на страната ни в този критичен момент и след това", посочи Джо Байдън.

В изявление от преходният екип на Байдън се отбелязва, че д-р Ливайн е бил потвърждавана три пъти от контролирания от републиканците местен парламент на щата Пенсилвания и, ако бъде одобрена и от Сената на САЩ, тя ще бъде първият транссексуален федерален служител, потвърден от американските законодатели.

Източник: Reuters

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени