Започна се - за пръв път САЩ предават на Украйна конфискувани руски активи

Става дума за близо $5,5 млн. на руския олигарх Константин Малофеев

Руският олигарх Константин Малофеев
Руският олигарх Константин Малофеев Източник: РИА Новости

За пръв път САЩ ще предадат на Украйна конфискувани активи на руски гражданин, съобщи Мерик Гарланд, главен прокурор и министър на правосъдието.


"Днес обявявам, че за пръв път в историята разреших предаването на конфискувани руски активи за използване в Украйна. Те са конфискувани веднага след като през април съобщих за повдигнатите обвинения срещу руския олигарх Константин Малофеев за опит за заобикаляне на санкциите", каза Гарланд на среща с гостуващият във Вашингтов украински главен прокурор Андрей Костин.


Според Костин става дума за 5.4 млн. долара, които ще отидат за възстановяването на страната. Прокурорите заявиха в съдебни документи в края на миналата година, че имат право на парите по сметката на Малофеев в базираната в Денвър Sunflower Bank, защото той се е опитал да ги прехвърли на бизнес партньор в нарушение на санкциите на САЩ.


Тъй като Малофеев не оспори искането за конфискация, прокурорите казаха в четвъртък, че средствата трябва да бъдат конфискувани по подразбиране.

Специалната група KleptoCapture към министерството на правосъдието временно конфискува активи на други олигарси, включително яхта за 300 милиона долара, но все още не е спечелила заповеди да ги конфискува завинаги.


Андрю Адамс, ръководител на KleptoCapture, каза в реч пред Hudson Institute във Вашингтон, че "тези суми са минимални в сравнение с цената на катастрофата, нанесена от Русия на хората и земята на Украйна, но приносът е важен".


Решението е на американския окръжен съдия Пол Гардеф във федералния съд на Манхатън. То бележи първата заповед за конфискация на активи на руски олигарх, откакто Министерството на правосъдието през 2022 г. стартира работната група, насочена към притискане на финансите на съюзниците на руския президент Владимир Путин в отговор на инвазията в Украйна .


Президентът на САЩ Джо Байдън в края на 2022 г. подписа закон, който позволява на правосъдното министерство да прехвърли някои конфискувани активи на Държавния департамент, за да помогне на Украйна. Законът на САЩ ограничава начина, по който правителството може да използва конфискувани активи.


Американските власти обвиниха Малофеев, собственик на православния телевизионен канал Tsargrad TV и действал години наред на Балканите, включително в България, във финансиране на сепаратистите в Крим, който Русия анексира през 2014 г.


Малофеев, който отрече да е финансирал сепаратистите и говори за "хуманитарна помощ", беше санкциониран от Вашингтон през 2014 г. и обвинен в нарушаване на санкции през 2022 г. Той не можа да бъде открит за коментар и се смята, че е на свобода в Русия.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени