Започна срещата между Джо Байдън и Си Цзинпин в Бали

Байдън изрази надежда да бъде избегнат конфликт между Вашингтон и Пекин

Си Цзинпин и Джо Байдън
Си Цзинпин и Джо Байдън Източник: РИА Новости

Започна срещата между президентите на САЩ и Китай, Джо Байдън и Си Цзинпин. Лидерите на двете световни суперсили си стиснаха ръцете на индонезийския остров Бали, където разговарят днес преди срещата на върха на Г-20 утре и вдругиден, предадоха Асошиейтед прес и Синхуа, цитирани от БТА. Телевизия Си Ен Ен отбелязва, че това е първата среща на Байдън със Си Цзинпин, откакто влезе в Белия дом през януари 2021 г. Тя може да има последици за целия свят.

 

"Нищо не може да замени разговорите" лице в лице, каза американският президент на китайския си колега в началото на срещата им в луксозен хотел. Байдън изрази надежда да бъде избегнат конфликт между Вашингтон и Пекин. Ние имаме отговорност да покажем, че САЩ и Китай могат да надмогнат различията помежду си и да установят сферите, в които е възможно да си сътрудничат, заяви той.

 

Си Цзинпин изрази надежда Пекин и Вашингтон да издигнат отношенията си на по-високо равнище. Готов съм за откровен и задълбочен обмен на мнения по стратегическите въпроси, даде да се разбере Си. Той каза още, че се надява Китай и САЩ да "намерят вярната посока".

 

Нашите страни трябва да се учат от историята и да я оставят да насочва бъдещето, призова китайският президент, цитиран от Ройтерс. Срещата между двамата президенти се провежда на фона на разногласията между страните им по много въпроси, включително отказа на Китай да осъди руската инвазия в Украйна, търговските спорове, положението с човешките права в Синцзян и Северна Корея, отбелязва Франс прес.

 

АП посочва, че Байдън и Си Цзинпин пристигат на срещата с укрепнали вътрешнополитически позиции. Демократическата партия на американския президент запази контрола си върху Сената на междинните избори във вторник. Миналия месец китайският президент пък бе избран за трети петгодишен мандат като генерален секретар на управляващата комунистическа партия.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени