Заповедта за арест на Пучдемон и съратниците му остава в сила

Пучдемон беше задържан на 23 септември, след като пристигна на о-в Сардиния

Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон Източник: Pixabay
Испанският съдия Пабло Лярена заяви на италианските съдебни власти, че европейските заповеди за арест на двамата съратници на екслидера на Каталуния Карлес Пучдемон - Тони Комин и Клара Понсати - остават в сила. Това се казва в съобщение на Върховния съд на Испания.
 
Лярена е съобщил на италианския съд, че "европейската заповед по отношение на Комин и Понсати остава в сила, както и тази по отношение на Пучдемон". Предполага се, че двамата политици се намират на остров Сардиния, където днес, 4 октомври, е в ход изслушване по делото за екстрадиция на Пучдемон към Испания. Комин и Понсати също се укриват от испанското правосъдие, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.
 
Пучдемон беше задържан на 23 септември, след като пристигна на о-в Сардиния. Задържането стана въз основа на заповедта на Върховния съд на Испания, в която той е обвинен за подстрекателство към метеж и злоупотреба с обществени средства. На 24 септември италиански съд постанови каталунският политик да бъде оставен на свобода без каквито и да било ограничения.
 
Пучдемон оглавяваше правителството на Каталуния, когато през 2017 г. там се състоя незаконен референдум за независимост. На изборите за Европейски парламент през 2019 г. той успя да получи евродепутатски мандат, а след това испанските власти поискаха от евродепутатите да свалят имунитета му, припомня ТАСС.
 
Днес при пристигането си в съда за изслушването заедно с адвоката си Гонсало Боайе Пучдемон беше посрещнат пред сградата от около 20 свои привърженици. Част от множеството скандираше "Свобода!", предаде АП.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени