Заради десетки убийства и бум на насилието Швеция разширява правомощията на полицията

През 2020 г. в Швеция имаше 366 стрелби, които доведоха до 47 смъртни случая и 117 ранени.

Шведски полицай
Шведски полицай Източник: Zonanews

Швеция планира да даде на полицията по-големи правомощия за достъп до данни от мобилни телефони, както надеждата е това да помогне за овладяване на нарастващото насилие, свързано с престъпни групировки, което тормози големите градове в страната, съобщи шведското правителство, цитирано от Ройтерс. Според данни на полицията, тази година вече има 25 смъртни случая и 180 инцидента със стрелба, а борбата с престъпността е начело на дневния ред преди парламентарните избори догодина. През 2020 г. в Швеция имаше 366 стрелби, които доведоха до 47 смъртни случая и 117 ранени.

 

Правителството заяви, че иска да даде на полицията по-големи правомощия за достъп до данни от мобилни комуникации, включително разговори използващи приложения като Месинджър на Фейсбук и УатсАп, които в момента не се съхраняват от мобилните оператори.

 

"Офанзивата на обществото срещу престъпните мрежи трябва и ще продължи, с повече полиция, по-строги присъди и повече инструменти за полицията в битката с престъпните групи ", каза вътрешният министър Микаел Дамберг на пресконференция.

 

Специална комисия ще посъветва правителството как бъдат направени промени в закона за съхранение на данни най-късно до 2023 г. През последните десетилетия, Швеция се е качила от едно от последните до едно от първите места в класацията на страните с най-високите нива на насилие с огнестрелно оръжие в Европа, според доклад, публикуван по-рано тази година от Шведския национален съвет за превенция на престъпността.

 

Последен подобен инцидент имаше вчера, когато трима души бяха простреляни близо до търговски център в Кристианстад в Южна Швеция. Във връзка със случая бяха задържани трима души на възраст между 15 и 18 години, се каза в изявление на прокуратурата от днес. Тримата пострадали са в тежко състояние в болница, казаха от полицията. "През лятото на 2021 г. отново видяхме, че някои хора не познават граници в насилието, което са готови да използват", каза Дамберг. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени