Заради липса на боеприпаси украинската армия спря настъпателните си операции

ВСУ в момента се борят да задържат позициите си

Украинска артилерия
Украинска артилерия Източник: Telegram

Заради съкращенията на американската военна помощ украинската армия вече изпитва недостиг на артилерийски боеприпаси и е принудена да отмени настъпателните операции. За това пише Washington Post в репортаж от фронта, предаде агенция УНИАН, цитирайки публикация на The Washington Post.

 

"На нашите артилеристи се дава лимит от снаряди за всяка цел. Момчетата са уморени – много уморени. Те все още са мотивирани – много хора разбират, че нямат друг избор. Но не можете да спечелите война само с мотивация. Трябва да имате някакво числено предимство, но с оръжията и оръжейните системи става все по-зле и по-зле. Колко дълго можем да издържим? Трудно е да се каже, но не може да бъде дълго. Всички го разбират", каза войник от 128-а планинска щурмова бригада, която воюва в Запорожка област.

 

Артилерист на име Артьом каза на кореспондента на американския вестник, че неговото оръдие сега изстрелва само 10-20 снаряда на ден по вражески цели, докато преди това е изстрелвало средно 50 снаряда, а понякога и до 90.

 

"Какво можеш да направиш с 10 снаряда на ден? Това едва ли е достатъчно, за да отговориш на напредъка им - дори не говорим за атака на техните позиции", обяснява боецът. Украински войници, разположени на фронта, също казаха, че не виждат подобни проблеми с боеприпасите сред руските нашественици.

 

Поради вътрешнополитическата криза в Съединените щати Конгресът не може да приеме нова програма за финансиране на Украйна. Американските законодатели казват, че все още има надежда, че новата помощ за Украйна ще бъде приета през януари, когато Конгресът се върне на работа след коледните и новогодишни празници.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени