Заради нашествието в Украйна Русия загуби членство в десетки важни международни организации

Това разкри зам.-министърът на външните работи на Украйна Емине Джапарова

Емине Джапарова
Емине Джапарова Източник: Twitter

След началото на широкомащабната си агресия срещу Украйна Русия загуби членството си в редица международни институции в сферата на икономиката, транспорта, енергетиката, комуникациите, академичните и научни кръгове, а също така в множество спортни организации. Това разкри зам.-министърът на външните работи на Украйна Емине Джапарова. 

 

"Руската федерация беше изхвърлена от Световната туристическа организация, от Дунавската комисия, от редица международни институции в сферата на икономиката, транспорта, енергетиката, комуникациите, академичните и научни среди, а също от много спортни организации", заяви Джапарова на брифинг в Киев. 

 

По думите й първата организация, която е отстранила РФ е била Съветът на Европа. 

 

"Следващата ни голяма победа бе отстраняването на Русия от Женева, в частност, от Съвета по правата на човека. Това е платформа, в която РФ традиционно играеше стопираща роля, опорочаваше всичко, с което се занимавахме, размивайки детайли, опитваше се да се меси в отчетите, които пишеха чиновниците от ООН, особено по отношение нарушаването на правата на човека", разказа Джапарова. 

 

Русия е лишена и от статуса си на наблюдател и с нея е прекратено всякакво сътрудничество в Европейската организация по ядрени изследвания, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Организацията на американските държави. 

Зам.-министърът на външните работи на Украйна добави, че през април Русия е загубила мястото си в състава на Комитета на ООН по въпросите на неправителствените организации, в изпълнителния съвет на ЮНИЦЕФ и изпълнителния съвет на ООН-Жени. 

 

"В рамките на ЮНЕСКО, 46 държави се отказаха от участие и бойкотираха провеждането на 45-та сесия на комитета по световното наследство в Казан", добави тя. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени