Заради "Пегас" Еманюел Макрон смени номера на свой телефон

Смартфоните на около 50 000 души (политици, активисти, журналисти и предприемачи) са били следени с помощта на "Пегас"

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: Twitter

Френският президент Еманюел Макрон смени номера на единия от телефоните си, защото устройството е било следено с помощта на израелската система за електронно наблюдение "Пегас", предаде Асошиейтед прес. Държавният глава на западноевропейската страна е направил това дни след като в медиите се появи информация, че редица лидери  от цял свят, включително и той, са били подслушвани. Експерти от своя страна посочиха, че високопоставени политици често сменят номерата на своите телефони.

 

"Това е редовна практика, рутинна мярка за сигурност", разказаха специалисти. Според медийни публикации смартфоните на около 50 000 души (политици, активисти, журналисти и предприемачи) са били следени с помощта на "Пегас". Следенето се е осъществявало от териториите на няколко държави: Индия, Мароко, Мексико, Обединените арабски емирства, Саудитска  Арабия, Унгария, Казахстан и други. Представители на някои от тези страни отрекоха твърденията.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени