Заради риск за националната сигурност Литва забрани на руснаци да купуват недвижимо имущество в страната

Парламентът също така спря издаването на нови визи на граждани от Русия и Беларус

Литва
Литва Източник: Depositphotos

Литовският парламент днес реши да въведе забрана за руски граждани да купуват недвижимо имущество в балтийската страна, като се позова на риск за националната сигурност.

 

Забраната, която ще бъде в сила до 2024 г., няма да важи за руснаци, на които е предоставено право на пребиваване в страната. Парламентът също така спря издаването на нови визи на граждани от Русия и Беларус.

 

Мнозина от гражданите на тези две страни, които притежават други документи за пътуване, като например издадени преди това визи, ще бъдат подлагани на "индивидуални разширени проверки" на границата, за да бъде установено дали представляват заплаха за националната сигурност.

 

"Огромното мнозинство руски граждани подкрепят агресивните военни действия на страната си и не предприемат действия, за да спрат агресията на своя режим, така че те споделят отговорността", заяви в парламента заместник-министърката на външните работи на Литва Юргита Нелюпсиене при представянето законопроекта в парламента през март.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени