Заради руската заплаха САЩ планират да върнат ядрени оръжия във Великобритания

Това съобщи лондонският в. "Дейли Телеграф"

Американски изтребител F-35, въоръжен с ядрени бомби B61-12
Американски изтребител F-35, въоръжен с ядрени бомби B61-12 Източник: Pinterest

Съединените щати планират да разположат ядрени оръжия във Великобритания за първи път от 15 години, тъй като заплахата от Русия се увеличава, разкриват документи на Пентагона, видени от The Telegraph.

 

САЩ премахнаха ядрените ракети от Великобритания през 2008 г., преценявайки, че заплахата от Студената война от Москва е намаляла. Разкритието идва след предупрежденията, че страните от НАТО трябва да подготвят гражданите си за война с Русия. 

 

Оръжието вероятно ще се завърне 16 години по-късно - в момент, когато в Европа все по-усилено се говори от високопоставени политици и военни, че обществата на "свободния свят" трябва да се подготвят за война, която може да избухне в следващите до 20 години.

 

Миналата седмица адмирал Роб Бауер, висш военен служител на НАТО, заяви, че  гражданите трябва да се подготвят за пълномащабна война с Русия през следващите 20 години, която ще изисква цялостна промяна в живота им.

 

Генерал сър Патрик Сандърс, ръководител на британската армия, продължи да предупреждава, че обществеността ще бъде призована да се бие, ако има война с Русия, защото армията е твърде малка. 

 

След това министърът на военноморските сили на САЩ Карлос дел Торо призова Великобритания да "преоцени" размера на въоръжените си сили. Той защити военните разходи на правителството, като посочи, че "Обединеното кралство е на второ място в НАТО по разходи за отбрана и най-големият в Европа". 

 

Завръщането става в рамките на програма на НАТО за разработване и модернизация на обекти за ядрено оръжие след руската агресия срещу Украйна от 2022 г. Расте заплахата и от руските съюзници Иран и Северна Корея. В петък Великобритания, Франция и Германия критикуваха изстрелването на ирански спътник за насочване на балистични ракети с голям обсег, способни да достигнат Европа.

 

В статията на "Дейли Телеграф" се обяснява, че става дума за строителство на съоръжение за съхраняване на ядрено оръжие, когато то не е подготвено за употреба. Базата е американска, но под британски регулации и закони и може да приеме тактическо оръжие за пренасяне от самолети F-35.

 

Изданието допуска, че може да става дума за ядрени бомби B61-12, чиято мощност достига 50 килотона. Пентагонът вече съобщи планове да разположи в "Лейкънхийт" две ескадрили от тези бойни самолети.


Строителството трябва да започне през юни и включва защита от нападение с балистични ракети или огнестрелно оръжие на проникнали в базата вражески части.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени