Засилва се натискът срещу Шолц за предоставяне на Украйна на ракети "Таурус"

Трябва бързо да доставим крилати ракети "Таурус", заяви заместник-председателят на Бундестага Катрин Гьоринг-Екард от Зелените

Крилата ракета Таурус (Taurus )
Крилата ракета Таурус (Taurus ) Източник: Telegram

Политици от германските коалиционни партньори Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП) засилват натиска върху германския канцлер Олаф Шолц да достави на Украйна крилати ракети "Таурус", предаде ДПА.

 

"Трябва бързо да доставим крилати ракети "Таурус"," заяви заместник-председателят на Бундестага Катрин Гьоринг-Екард от Зелените пред вестник "Зюддойче цайтунг" в публикуван днес коментар. Германия трябва "да се съизмери с това, което сме обещали. А ние сме обещали, че ще предоставим всичко, което можем и от което Украйна се нуждае. "Таурус" е това, което имаме и от което Украйна се нуждае в момента", каза тя.

 

Подобно е мнението и на ръководителя на парламентарната група на СвДП Кристиан Дюр. "Смятам, че би било разумно и правилно да подкрепим Украйна с крилати ракети "Таурус", каза той пред вестника, защото това, от което Украйна се нуждае, е военна помощ, за да се защити от Русия, обясни той.

 

През май миналата година Украйна официално поиска от германското правителство крилати ракети "Таурус". Оръжията могат да поразяват цели на разстояние до 500 км с голяма точност. В неделя по телевизия A Ер Де украинският президент Володимир Зеленски повтори, че съжалява, че Германия не е готова да достави на Украйна крилати ракети "Таурус".

 

Федералният канцлер Олаф Шолц досега е отхвърлял това искане. В началото на октомври той реши засега да не доставя на Украйна тези крилати ракети, припомня ДПА.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени