Затвор за Навални: Съдът замени условната му присъда с 3,5 г. в колония с общ режим

От обкръжението на Навални призоваха привържениците си незабавно да протестират в центъра на Москва срещу решението на съда

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: AP

Руски съд осъди критика на Кремъл Алексей Навални на три и половина години затвор, след като постанови, че той е нарушил изискванията на условната си присъда.  Съдът добави, че от срока на присъдата ще бъде приспаднато времето, прекарано от него преди това под домашен арест, предаде Ройтерс. Руският опозиционер Алексей Навални заяви, че днешното му явяване пред съда е опит да бъдат сплашени милиони руснаци и каза, че руският президент Владимир Путин ще влезе в историята като "отровител", предаде Франс прес. "Най-важното в този процес е да бъдат сплашени огромен брой хора. Пращаш в затвора един, за да накараш милиони да се страхуват", заяви опозиционерът.

 

С днешното решение на Московския съд срещу Алексей Навални властите в Русия изпращат послание, че правата на руснаците не са достатъчно защитени. Това се посочва в изявление на комисаря по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович. По нейните думи съдебното решение се отразява на целостта на европейската система за защита на човешките права. Миятович отбелязва, че Навални днес отново е лишен от свобода по обвинения, чиито основания бяха отхвърлени от Европейския съд по правата на човека. Комисарят допълва, че днешното съдебно решение е в противоречие с международните задължения на Русия в областта на човешките права. Тя добавя, че Навални изобщо не е трябвало да бъде задържан, нито съден.


По-рано днес Алексей Навални заяви, че не трябва да влиза в затвора по делото "Ив Роше", тъй като Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург не вижда състав на престъпление в действията му и поиска да бъде освободен хода на делото срещу него, предава TACC. По данни на специализираната НПО "ОВД-Инфо" пред съдебната палата днес са били арестувани около 131 души, предаде Ройтерс. Пред съда имаше масирано присъствие на полиция за борба с безредиците, след като съюзници на Навални призоваха привържениците му да се съберат, за да го подкрепят.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени