Зеленски: 207 бойци и цивилни са освободени от руски плен

При 50-ата по ред размяна на пленници у дома са се завърнали войници, участвали в отбраната на градовете Мариупол и Херсон

Украински военни освободени от руски плен
Украински военни освободени от руски плен Източник: Telegram

207 украински военнослужещи и цивилни са върнати на Украйна, след като са били военнопленници на Русия, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в социалните мрежи.

 

"Нашите хора се върнаха. 207 от тях. Връщаме ги у дома независимо от всичко. Спомняме си за всеки украинец в плен. Както за воините, така и за цивилните граждани. Трябва да върнем всички тях. Работим върху това", написа той.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskyy_official)

 

Страните размениха военнопленници на няколко пъти по време на почти двегодишната война. Но по-нататъшните размени бяха поставени под въпрос, след като Москва обвини Киев в свалянето с ракета земя-въздух на военен самолет миналата седмица, заявявайки, че на борда е имало 65 украински военнопленници. Украйна нито потвърди, нито отрече, че е свалила самолета, и поиска от Русия да представи доказателства в подкрепа на твърденията си за пътниците в самолета.

 

Ройтерс предаде днес, че руското министерство на отбраната е съобщило, че Русия и Украйна са си разменили по 195 войници, които са били военнопленници.

 

Правителственият орган на Украйна, отговарящ за военнопленниците, съобщи, че при 50-ата по ред размяна на пленници у дома са се завърнали войници, участвали в отбраната на градовете Мариупол и Херсон, както и войници, пленени от Русия на Змийския остров в Черно море.

 

Последната и най-голяма размяна беше на 3 януари, когато те размениха общо 478 военнопленници след посредничеството на Обединените арабски емирства.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени