Зеленски: Ако Русия успее да постави "малкото си знаме" над Бахмут, това ще помогне да се мобилизира тяхното общество, за да се създаде идеята, че те имат мощна армия

Президентът на Украйна нарече слуховете за украинско изтегляне от Бахмут "дезинформационни съобщения"

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

уските войски ще получат "отворен път" за превземане на ключови градове в Източна Украйна, ако получат контрола над Бахмут, предупреди президентът Володимир Зеленски в интервю за CNN.

 

Той защити решението си да задържи украинските сили в обсадения град. "Това е тактиката за нас", каза Зеленски, настоявайки, че военното ръководство на Киев е обединено в удължаването на отбраната на града след седмици на руски атаки.

 

"Разбираме, че след Бахмут те могат да стигнат по-далеч. Биха могли да отидат до Краматорск, биха могли да отидат до Славянск, това ще бъде отворен път за руснаците към други градове в Украйна, в посока Донецк", предупреди Зеленски: "Ето защо нашите момчета стоят там".

 

Зеленски подчерта, че мотивите му да запази града са "много различни" от целите на Русия. "Ние разбираме какво иска да постигне Русия там. Русия се нуждае от поне някаква победа, дори малка, дори като разруши всичко в Бахмут, просто убивайки всеки цивилен там", посочи Зеленски.

 

Той заяви, че ако Русия успее да "постави малкото си знаме" над Бахмут, това ще помогне "да се мобилизира тяхното общество, за да се създаде идеята, че те имат мощна армия".

 

"Казах на началника на щаба да намери подходящите сили, за да помогне на момчетата в Бахмут. Няма такава част от Украйна, която да бъде изоставена", обяви по-рано Зеленски.

 

"Няма украински окоп, в който издръжливостта и героизмът на нашите войници да не са ценни", добави той.

Президентът на Украйна нарече слуховете за украинско изтегляне от Бахмут "дезинформационни съобщения", идващи от онези, които не са имали достъп до поверителните брифинги за вземане на решения.

 

"Ние защитаваме и ще продължим да защитаваме всяка част от Украйна", каза Зеленски и добави: "Когато му дойде времето, ще освободим всеки град и село в страната ни. И ще накараме окупатора да отговаря за всеки изстрел срещу Украйна, за всяко подло действие срещу украинците".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени