Зеленски: Ако Украйна загуби войната, Русия ще нахлуе в Балтика и не се знае къде ще спре

И тогава ще воюват и загиват граждани на страните-членки на НАТО

Володимир Зеленски говори пред форума в Давос
Володимир Зеленски говори пред форума в Давос Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Ако Украйна претърпи поражение във войната с Русия, то това ще доведе до военен конфликт между НАТО и РФ и смъртта на граждани от държавите-членки на Алианса. Това предупреди по време на своето онлайн изказване пред форума в Давос украинският президент Володимир Зеленски.  "Какво бихте отговорили на онези американци, които че не си струва заради украинският суверинитет САЩ непосредствено да се намесват във войната и да стигат до военна конфронтация с Русия". Този въпрос беше зададен на украинския президент от модератора на дискусията. 

 

В отговора си Зеленски благодари на САЩ за помощта, която оказват на Украйна и добави, че всеки член на Алианса трябва да се чувства защитен. "Страните, които днес са в Алианса, до който за съжаление нямат достъп всички страни, трябва да знаят, че НАТО ще ги защити, ако една или друга държава-агресор нахлуе на тяхна територия. Поради това, ако САЩ не помагат на Украйна, а това означава да не помагат на свободата и демокрацията, еталон на които те се явяват, ако те не защитят тези ценности - без значение дали тази държава е член на НАТО или не - то те ще поставят под съмнение способността си да защитят натовските държави", убеден е Зеленски. 

 

Той отново повтори категорично, че ако Украйна загуби войната, то следващите жертви на руския агресор ще са държави - членове на НАТО.  "Първа е Украйна  (...) Днес настъпват срещу нас. Ако паднем, ако не издържим, Русия ще продължи. Ще нахлуе в балтийските държави - в Естония, Литва, Латвия. Това са малки държави, които самостоятелно, дори ако се обединят, няма да могат да защитят тези ценности, за които току-що говорих", продължи украинският президент. 

 

При такава руска атака НАТО ще бъде принудена да защитава тези членове на Алианса, които са нападнати от Русия. "При такова развитие на ситуацията, американските военни ще трябва д алетят до Литва, Латвия и Естония (както изисква чл. 5 от Североатлантическия договор) и ще трябва да воюват и загиват там. И за да не се случи това, за да не станат свидетели на това, на което стават свидетели нашите семейства, е нужжно да подкрепят Украйна", каза Володимир Зеленски. 

 

Той добави, че светът трябва да е обединен срещу руската агресия. "Ние знаем с какво започна агресията на Русия. А с какво ще завърши? Къде ще завърши? В Литва? В Латвия? В Полша? В Германия? Ще прегази ли Унгария, която днес си подава топката с нея, или ще остане в нея? Никой не знае", коментира Зеленски. 

 

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени