Зеленски бе посрещнат в Белия дом лично от президента Байдън и първата дама на САЩ

Украинският президент благодари на президента Джо Байдън, американските конгресмени и "обикновените хора" на Америка за тяхната толкова важна за Украйна подкрепа

Володимир Зеленски и Джо Байдън
Володимир Зеленски и Джо Байдън Източник: Telegram

Американският президент Джо Байдън посрещна украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом. Двамата лидери се стремят да покажат единен фронт срещу нахлуването на Русия в Украйна. Президентът Байдън и първата дама на САЩ Джил Байдън лично поздравиха на моравата пред Белия дом Зеленски, облечен в обичайните си панталон и пуловер във войнишко зелено. По-късно Байдън и Зеленски ще дадат съвместна пресконференция. След това Зеленски ще говори пред двете камари на Конгреса на САЩ.

 

Байдън и съпругата му посрещат Зеленски
Байдън и съпругата му посрещат Зеленски Източник: Telegram

Президентът на САЩ отбеляза, че е трудно да се повярва, че тази война продължава вече 300 дни. Байдън отбеляза, че Владимир Путин е "извършил жестоко нападение срещу правото на Украйна да съществува като държава".

 

"Путин се опитва да използва зимата като оръжие", добави той. "Но украинският народ продължава да вдъхновява целия свят. Казвам това напълно искрено. Вдъхновява не само нас, но и целия свят със своята храброст", добави американският президент. 

 

Украинският президент благодари на президента Джо Байдън, американските конгресмени и "обикновените хора" на Америка за тяхната толкова важна за Украйна подкрепа. Байдън каза, че украинците "вдъхновяват света". В кратки изявления за журналисти преди срещата им в Овалния кабинет на Белия дом, Байдън каза на Зеленски, че е "чест да застане до него" и обеща по-нататъшна финансова, военна и хуманитарна помощ за Украйна. Американският лидер отправи също предупреждение към Русия, че се "опитва да използва зимата като оръжие" във войната.

 

Зеленски каза, че е искал да дойде в Съединените щати по-рано, но не е имало такава възможност. Украинският президент подчерта, че "войната не е свършила" и страната му е изправена пред много предизвикателства, воювайки срещу Русия. Той даде на Байдън украински орден - Кръст за военни заслуги, предаден му от украински капитан, който е бил награден с него. Байдън благодари на Зеленски и каза, че иска да се свърже с капитана, за да му изпрати подарък в замяна. Президентът на САЩ обеща да даде на капитана американска армейска монета, свързана с бойните полета на Ирак, където се е сражавал синът му Бо.

 

 

Американски официален представител потвърди, че самолет на военновъздушните сили на САЩ с украинския лидер на борда е кацнал във военновъздушната база "Андрюз" близо до Вашингтон. Малко преди да пристигне, Зеленски написа в "Туитър", че посещението, първото му в чужбина след началото на войната през февруари, ще укрепи устойчивостта и отбранителните способности на Украйна и ще даде възможност да бъде обсъдено сътрудничеството със Съединените щати.

 

Полският телевизионен канал Те Фау Ен 24 съобщи, че на път за Вашингтон Зеленски рано тази сутрин е прекосил границата с Полша. Телевизията показа кадри как Зеленски пристига на гара и е ескортиран до кортеж от автомобили. Те Фау Ен 24 съобщи, че кадрите, частично замъглени от съображения за сигурност, са направени в Пшемисъл, полския град на границата с Украйна, през който минаха много бягащи от войната украински бежанци.

 

Американските официални представители, позовавайки се на съображения за сигурност, не споменаха нищо за маршрута на Зеленски. Според сайтове, проследяващи въздушното движение, американски военен самолет е летял от полския град Жешув до база "Андрюз", предаде Франс прес.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени