Зеленски безпощадно: Всеки виновен във военни престъпления ще бъде вписан в специална Книга на палачите, ще бъде намерен и наказан (ВИДЕО)

Той добави, че в Буча вече работят всички необходими служби, за да бъде върнат града към нормалния живот

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Facebook

В Украйна ще бъде създаден специален правосъден механизъм за разследване на престъпленията на руските окупатори. За това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение. Той подчерта, че макар и да са изгонили врага от територията на няколко области, други градове и села остават под контрола на руските войски. 

 

"И след изгонването на окупаторите оттам могат да се появят още по-страшни неща. Още повече смърт и издевателства. Такава е природата на руските военни, който дойдоха в нашата земя. Това са изроди, които не умеят друго. Имаха и такива заповеди", каза президентът на Украйна. 

 

Той обеща всички международни партньори на страната подробно да бъдат информирани за това, което се е случвало във временно окупираните територии на Украйна, а военните престъпления, а военните престъпления в Буча и други градове по време на руската окупация да бъдат разгледани от Съвета за сигурност на ООН на 5 април. По думите на Зеленски, западните държави ще наложат нов пакет от санкции на Русия. 

 

"Но аз съм убеден, че това е малко. Нужни са още изводи. Не само за Русия, но и за политическото поведение, което фактически позволи на това зло да дойде на нашата земя", отбеляза Зеленски. 

 

Той съобщи още, че е решил да бъде създаден специален правосъден механизъм за разследване и осъждане на всяко престъпление на окупаторите, извършено на територията на Украйна. 

 

"Същността на този механизъм е съвместната работа на екипи от украински и международни следователи, прокурори и съдии. Този механизъм ще помогне на Украйна и света д апривлекат към конкретна отговорност лица, който са разпалили или са участвали в тази страшна война срещу украинския народ и в престъпления срещу нашите съграждани", съобщи президентът. 

 

Според него, МВнР, Генералният прокурор, Националната полиция, СБУ, разузнаването и други структури трябва да положат всички усилия, за да заработи незабавно този механизъм. 

 

"Светът е виждал много военни престъпления. През различно време. На различни континенти. Крайно време е да направим така, че военните престъпления на руските военни да останат последната проява на това зло. Всеки виновен в такива престъпления ще бъде вписан в специална Книга на палачите, намерен и наказан", подчерта Зеленски. 

 

Той добави, че в Буча вече работят всички необходими служби, за да бъде върнат града към нормалния живот и да се осигури сигурност на хората там. 

 

"Русия вече е изгонена оттам. А Украйна се завръща. С нея се завръща и животът", добави президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Нужна е повече решителност, НАТО трябва да сваля руски ракети над украинска територия

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков

Прочетете повече прочетете повече

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени