Зеленски благодари на Блинкен за увеличаването на американската военна помощ

След срещите си в Киев Блинкън ще отпътува за Берлин за разговори със съюзници

Володимир Зеленский и Антъни Блинкен
Володимир Зеленский и Антъни Блинкен Източник: Пресслужба на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски благодари днес на американския държавен секретар Антъни Блинкен за увеличаването на военната помощ от САЩ за Украйна, предаде Ройтерс.

 

"Бих желал да благодаря лично на вас, на президента Байдън и на американското правителство за военната подкрепа за Украйна, за увеличаването на тази помощ", каза Зеленски на среща с Блинкън в Киев. Благодаря за помощта, "която вече се предоставя от САЩ и съм сигурен, че ще продължи да се предоставя", каза украинският президент.

 

Държавният секретар на САЩ днес е в Киев, за да даде дипломатически тласък за намаляване на напрежението с Москва относно Украйна, но предупреди, че Русия може да предприеме "много бързо" нова атака. След срещите си в Киев Блинкън ще отпътува за Берлин за разговори със съюзници, преди да замине за Женева за среща с руския си колега Сергей Лавров, след като разговорите миналата седмица не доведоха до пробив, съобщава БТА.

 

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че визитата на Блинкън в Киев цели да препотвърди американската подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Вашингтон заплаши Русия със сериозни последици, ако предприеме ново нахлуване, включително с увеличаване на американското военно присъствие в Европа.

 

"Ако Русия нападне Украйна, ще предоставим допълнителна военна помощ на украинците, по-голяма и по-разностранна от досегашната", каза представител на Държавния департамент в навечерието на пристигането на Блинкън в Киев.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени