Зеленски е в Нидерландия, ще говори пред Международния наказателен съд

Визитата му в страната не беше предварително оповестена

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

След посещение във Финландия, украинският президент Володимир Зеленски пристигна късно снощи на посещение в Нидерландия, което не беше предварително оповестено от Киев. Както съобщава изданието Nieuwsuur, нидерландският правителствен самолет със Зеленски на борда се е приземил около 2,10 ч., пише УНИАН.

 

Володимир Зеленски и финландският президент Саули Ниинисте
Володимир Зеленски и финландският президент Саули Ниинисте Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

След което с полицейски ескорт и при засилени мерки за сигурност украинският президент отпътува за Хага, показаха кадри, заснети от телевизионния канал NOS. Представители на нидерландското правителство потвърдиха, че за днес е планирана среща със Зеленски.

 

Украинският президент ще се срещне с нидерландския премиер Марк Рюте, а в Хага ще произнесе реч, озаглавена: "Няма мир без справедливост за Украйна”, съобщи нидерландската информационна агенция АНП.

 

Очаква се Зеленски да посети и Международния наказателен съд (МНС), който започна разследване по възможни военни престъпления, извършени от Русия, и който през март издаде международна заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

 

Посещението на Зеленски в Нидерландия не беше предварително оповестено и е първото, което украинският президент прави в страната. Вчера той участва в среща на върха във Финландия с лидери на скандинавски държави, на която те обещаха да продължат да оказват подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

 

До момента Нидерландия е предоставила военна помощ на Украйна на стойност около 1,2 милиарда евро, за да може тя да се защити от руската пълномащабна инвазия, припомня агенцията.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени