Зеленски в Мюнхен: "Изкуственият" недостиг на оръжие в Украйна помага на Путин (ВИДЕО)

Зеленски за Тръмп - готов съм да отида на фронта с него. Ако водим разговор за това как да се сложи край на една война, трябва да демонстрираме на вземащите решения как изглежда една истинска война

Володимир Зеленски на конференцията за сигурност в Мюнхен
Володимир Зеленски на конференцията за сигурност в Мюнхен Източник: РБК-Украйна

Украйна може да спечели войната срещу Русия, но действията й са ограничени от обхвата и достатъчността на оръжията. Ситуацията в Авдеевка потвърждава това. В същото време напускането на града беше логично и професионално решение в името на живота на военните. Това заяви украинския президент Володимир Зеленски в речта си пред Мюнхенската конференция, пише РБК-Украйна.

 

Зеленски за руската агресия
Зеленски заяви, че колкото по-дълго трае руската агресия, толкова по-големи ще бъдат промените в света. "Колкото по-дълго продължава тази руска агресия, толкова по-големи ще бъдат промените, които тя провокира. Може би хората ще трябва да живеят в свят, в който местните войни няма да останат локализирани. Всяко избухване на война ще носи риск да се превърне в глобална катастрофа". Президентът отбеляза също, че сега Европа е на прага на време, в което "въпросът за прилагането на член 5 от Устава на НАТО няма да бъде въпрос КЪМ Вашингтон, а ще бъде въпрос към европейските столици".

 

Зеленски за мирната формула
"Путин трябва да бъде лишен от всякаква способност да манипулира когото и да било по света, да ограничава дейността на другите. Светът има документ, който определя основните принципи на съвместното съществуване на нациите - Хартата на ООН. Украйна предложи мирна формула, основана на принципите и нормите на Устава на ООН", заяви президентът на Украйна, цитиран от УНИАН. Той добави, че първата мирна среща на върха по украинската мирна формула ще се проведе в Швейцария.

 

Зеленски за Путин
Украинският президент заяви, че Путин има само две възможни цели – "трибунал в Хага или да бъде убит от някой от тези, които сега убиват за него". Той също така отбеляза, че 2024 г. е критично важна година и "ако не действаме сега, Путин може да направи следващите години катастрофални за световната общност".

 

Зеленски за Авдеевка
Президентът отбеляза, че Украйна е способна да спечели, но това зависи не само от нея и ситуацията в Авдеевка потвърждава това. "За съжаление, поддържането на Украйна в изкуствен недостиг на оръжие, по-специално в недостиг на артилерия и оръжия с голям обсег, позволява на Путин да се адаптира към интензивността на военните действия". Зеленски отбеляза, че отслабването на демокрацията само подкопава цялостната способност, когато единственото предимство на Русия е само обезценяването на човешкия живот и тактиката на постоянните "месни" щурмове.

 

Загубите на Украйна в Авдеевка
"Не мога да ви кажа какви са нашите загуби. Но мога да кажа, че в Авдеевка съотношението беше 1:7. На един украинец се падаха по 7 руснаци", разкри украинският президент


Зеленски за Тръмп - готов съм да отида на фронта с него
"Искаме всички кандидати да знаят какво наистина се случва във войната. Ако Тръмп дойде, аз съм готов да отида на фронта с него. Ако водим разговор за това как да се сложи край на една война, трябва да демонстрираме на вземащите решения как изглежда една истинска война. Не война в Инстаграм, а истинска война", подчерта Зеленски. 

 

Зеленски за бежанците
Президентът благодари на всички държави, които са приели украински бежанци и ги подкрепят. "И ако в Украйна има достатъчно системи за противовъздушна отбрана, ще можем да върнем у дома милиони украинци, милиони от нашия народ, нашите бежанци".

 

"Не питайте Украйна кога ще свърши войната - запитайте се защо Путин все още е в състояние да я продължи", завърши речта си на Мюнхенската конференция по сигурността с тази теза украинският президент Володимир Зеленски.

 

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени