Зеленски изрази очакване Русия да засили атаките си тази седмица на фона на срещата на върха на ЕС

Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да засили атаките си тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която лидерите на 27-те ще обсъдят дали да подкрепят кандидатурата на страната му за членство.

 

"Очевидно трябва да очакваме тази седмица от Русия засилване на враждебните действия. Ние се подготвяме. Готови сме", каза Зеленски в традиционното си среднощно видеообръщение.

 

Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия препоръча бившата съветска република да получи статут на кандидат за членство.

 

Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се очаква да одобрят молбата на Украйна, въпреки опасенията на някои държави. Самият процес на присъединяване обаче може да се проточи дълги години.

 

Влизането на Украйна в ЕС би било в разрез с една от целите, обявени от руския военнопрестъпник Владимир Путин, когато той нареди инвазията: южната съседка на страната му да остане извън западната сфера на влияние. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени