Зеленски към Денков: Нашето единство работи срещу руската агресия

Украинският президент благодари за последните решения на българското правителство за укрепване на военните способности на Украйна

Телефонен разговор на Зеленски с Денков
Телефонен разговор на Зеленски с Денков Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

В Международния ден на Черно море президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с министър-председателя на България Николай Денков. Това  съобщиха  от пресцентъра на украинския президент. 

 

Двамата обсъдиха въпросите за гарантиране на сигурността в Черноморския регион в контекста на грубото нарушаване от страна на Русия на свободата на корабоплаването и изпълнението на комплекс от споразумения, постигнати по време на официалното посещение на държавния глава в България през юли 2023 г.

 

Телефонен разговор на Зеленски с Денков
Телефонен разговор на Зеленски с Денков Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

"Символично е, че разговорът ни се провежда в Международния ден на Черно море. За съжаление, агресията на Русия превърна Черноморския регион в зона на военни действия и заплахи за свободата на корабоплаването. Трябва да работим заедно, за да намерим начини да гарантираме сигурността в този регион, който е важен за Европа и света", подчерта Володимир Зеленски.

 

Президентът на Украйна информира подробно за усилията на страната за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност чрез функционирането на алтернативен коридор за износ. В този контекст беше отбелязана съвместната инициатива с участието на България, Турция и Румъния за минни действия в Черно море, която е практически принос за гарантиране на сигурността в Черноморския регион. Володимир Зеленски обяви готовността на Украйна да вземе активно участие в проектите за разминиране.

 

Телефонен разговор на Зеленски с Денков
Телефонен разговор на Зеленски с Денков Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Особено внимание бе отделено на ключови въпроси на двустранното сътрудничество. "Изключително позитивно настроен съм за активизирането на украинско-българското сътрудничество. Вече можем да видим как нашето единство, как силната позиция на черноморските държави работи срещу руската агресия. Благодарни сме и за политическата подкрепа на България за европейските стремежи на Украйна, за активното й участие в реализацията на "Пътищата на солидарност" и прилагането на украинската мирна формула", заяви държавният глава на Украйна.

 

Президентът отделно информира Николай Денков за ситуацията на фронтовата линия и приоритетните нужди на Силите за отбрана на Украйна. В този контекст той благодари за последните решения на българското правителство за укрепване на военните способности на Украйна и отбеляза приоритета за укрепване на украинската противовъздушна отбрана преди началото на зимния период.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени