Зеленски към руснаците: Какво направиха с вас за тези години, че вече не се впечатлявате от човешките си загуби. Нищо ли не значат за вас вече думите син, майка, баща

Киев оповести данни за 14 700 убити руски военни от началото на инвазията , както и унищожени голямо количество руско военно оборудване

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Instagram

В 25-тия ден на войната в Украйна Министерството на отбраната на Киев оповести данни за 14 700 убити руски военни от началото на инвазията , както и унищожени голямо количество руско военно оборудване, включително 476 танка, 96 изтребители, 118 хеликоптери, 44 противовъздуши системи, много дронове и 1 487 бронирани военни автомобили, съобщи Би Би Си.

 

Украинската страна също така съобщи, че е убила руския офицер от морския флот Андрей Палий, но без да уточнява къде и кога се е случило това. Според данни на Пентагона на САЩ най-малко седем хиляди са загиналите руски военни в конфликта до момента, а ранените достигат 21 хиляди. Президентът Зеленски призова руснаците да обърнат внимание на жертвите във войната:

 

"Какво направиха с вас за тези години, че вече не се впечатлявате от човешките си загуби. Нищо ли не значат за вас вече думите син, майка, баща. Вече са убити над 14 000 ваши войници. Това са 14 000 майки, 14 000 бащи, това са жени, деца, роднини и приятели. Не забелязвате ли това? А жертвите ще растат докато продължава тази война. Тази ваша война, на Русия против Украйна, на нашата земя".

 

В същото време Върховният комисарят по правата на човека към ООН съобщи, че от началото на конфликта в Украйна досега са били убити най-малко 902 цивилни, а близо 1 500 ранени, предава Ройтерс. Повечето жертви са следствие на експлозивни оръжия като артилерийски и минометен обстрел. Експертите смятат обаче, че реалният брой на загиналите е значително по-висок, защото има много места, като обсадения пристанищен град Мариупол, където мониториногвия екип няма достъп и не може да потвърди жертвите.

 

Десет милиона украинци, или повече от една четвърт от населението на страната, са напуснали дома си от началото на войната, сочат данни на Агенцията за бежанците към ООН, цитирани от Франс пресс. Над 3 милиона и 300 хиляди са избягали в чужбина, другите са се насочили към по-малко засегнатите от военни действия райони на Украйна. 90% от бежанците са жени и деца, посочва още агенцията.

 

И днес продължава обстрела на пристанищни град  Мариупол, където беше поразено училище. Сражения между украинските и руските сили се водят във вътрешността на градa, съобщи регионалният управител Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс. Информацията е за боеве в източни квартали на града. Президентът Володимир Зеленски окачестви бомбардировките като  "терор, който ще се помни за векове напред".

 

Властите на обсадения Мариупол съобщиха, че Москва вчера е атакувала и разрушила училище, в което са се приютили 400 души. Засега не се съобщава за жертви и няма независимо потвърждение на тази информация. По-рано кметът на Мариупол каза, че улични боеве пречат на усилията за спасяване на оцелелите хора, затрупани под останките от театъра, който беше атакуван от руските сили тази седмица.

 

Руски части са обстрелвали болницата в северния град Чернигов. Кметът Владислав Атрошенко заяви, че градът е в хуманитарна катастрофа - няма електричество, отопление и вода, а почти цялата градска инфраструктура е разрушена. В няколко окупирани от руски военни части градове се проведоха протести. Демонстранти в Херсон, Каховка и Бердянск скандираха "Ще останем у дома, докато сме живи!" и развяваха украински знамена. Протестите са мирни и засега няма опити от руска страна да бъдат разпръснати, посоча Би Би Си.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени