Зеленски лиши от гражданство 13 свещеници от проруската Украинска православна църква, депортират ги

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за лишаване от гражданство на 13 свещеници от Украинската православна църква...

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Facebook

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за лишаване от гражданство на 13 свещеници от Украинската православна църква (УПЦ), която до месец май беше подчинена на Московската патриаршия, но официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна. Това съобщи, позовавайки се на собствени източници, украинското издание "Ляв бряг".

 

Според изданието един от лишените от гражданство е  Тулчинския и Брацлавски митрополит Йонофан, срещу когото, както съобщиха по-рано украински медии, Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е повдигнала обвинение за разпалване на вражда, след което той влезе в болница заради сърдечни проблеми.

 

Изданието споменава сред лишените от гражданство и името на викария на Тулчинската епархия, Ладижинския епископ Сергий. "Ляв бряг" уточнява, че 13-те украинските свещеници са били лишени от гражданство съгласно указ на Зеленски от декември 2022 г., който не фигурира на официалния сайт на украинския държавен глава.

 

Според изданието, в Украйна указите за лишаване от гражданство не се обнародват, тъй като съдържат лична информация. "Ляв бряг" посочва, че Държавната имиграционна служба на Украйна вече е получила уведомление за лишаването от гражданство на 13 свещеници от УПЦ и те могат впоследствие да бъдат депортирани от страната, съобщава БТА.

Още от "Светът"

Нова размяна на пленници между Украйна и Русия - Киев си върна 116 души

Върнати са телата на загиналите чуждестранни доброволци Кристофър Матю Пери и Андрю Тобайъс Матю и тялото на загиналия украинския доброволец Евгений Кулик, който е служил във Френския чуждестранен легион

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени