Зеленски: Московските диваци атакуваха с 60 дрона "Шахед" и 90 ракети

Украинският президент отбеляза, че руските ракети "нямат закъснения, за разлика от пакетите с помощи за Украйна"

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Youtube

Русия е изстреляла над 60 дрона "Шахед" и близо 90 ракети при мащабно нападение срещу Украйна тази нощ, заяви украинският президент Володимир Зеленски. "Светът вижда целите на руските терористи толкова ясно, колкото е възможно - електроцентрали и електропроводи, язовир, обикновени жилищни сгради, дори тролейбус", подчерта Зеленски.

 

"Русия води война срещу нормалния живот на хората. Моите съболезнования към близките на тези, убити от този терор", добави украинския президент. Зеленски подчерта, че съответните служби вече работят във всички градове, засегнати от нападението.

 

 

"Спасителни екипи, енергетици, регионални и местни власти, полиция и комунални служби помагат на хората. Никой няма да бъде оставен без помощ. Електрическото захранване е възстановено. От снощи започна възстановяването" в засегнатите области, добави той.

 

Украинският президент отбеляза, че руските ракети "нямат закъснения, за разлика от пакетите с помощи за Украйна". "Дроновете "Шахед" не изпитват нерешителност, за разлика от някои политици. Изключително важно е да се разбере цената на закъсненията и отлагането на решенията", подчерта той.

 

"Системите "Пейтриът" трябва да защитават Харков и Запорожие; въздушната отбрана е необходима за защита на хората, инфраструктурата, домовете и язовирите. Нашите партньори знаят какво точно е необходимо. Те определено могат да ни подкрепят. Това са необходими решения. Животът трябва да бъде защитен от тези московски диваци", заяви Зеленски.

 

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко съобщи в Телеграм, че руска ракета е ударила "тролейбус, който се движеше по язовира".

 

"В тролейбуса е имало хора. Обикновени цивилни, които отиваха и се връщаха от работа", добави той. Както беше съобщено, според министъра на енергетиката Герман Халушченко няколко енергийни съоръжения са били повредени от ракетната атака на 22 март. Бил е повреден и един електропровод на Запорожката АЕЦ.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени