Зеленски: Мястото на системите Patriot е в Украйна, за да не се налага после да бъдат използвани по целия източен фланг на НАТО (ВИДЕО)

Президентът отбеляза, че през целия ден е бил "във връзка" с военните, ръководството на Службата за сигурност на Украйна и Министерството на вътрешните работи

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинските власти търсят възможности за укрепване на отбраната на Харков, който постоянно е обстрелван от руските окупатори. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

 

Президентът отбеляза, че през целия ден е бил "във връзка" с военните, ръководството на Службата за сигурност на Украйна и Министерството на вътрешните работи.

 

"Говорихме за ситуацията на фронтовата линия и за руските удари по нашата страна. Специално внимание обърнахме, разбира се, на Харков. Ситуацията в града е много сурова, постоянен руски терор, сега почти всеки ден - атаки с авиобомби. Търсим възможности да осигурим на Харков по-голяма защита на небето", каза Зеленски.

 

 

Той подчерта, че "това е задача както за военните, така и за всички дипломати на Украйна - за всеки един, който отговаря за международната комуникация, който трябва ежедневно да води диалог с партньорите".

 

"Очевидно е, че системите за противовъздушна отбрана, с които разполагаме в Украйна, не са достатъчни - и това е видимо за всички наши партньори. И светът трябва най-накрая да чуе болката, която руските терористи причиняват на Харков, Купянск, градовете в Донецка област, Запорожие, Сумска област и много други украински общности... В света има системи за противовъздушна отбрана, които могат да помогнат", каза президентът.

Според него "е необходима само политическа воля, за да могат тези системи да бъдат прехвърлени в Украйна".

 

"Благодаря на тези страни, които вече помогнаха. Да бъдем активни в изпълнението на тази задача - това е лична отговорност на нашите дипломати, работещи по направления и държави, където са налице необходимите системи. Сега мястото на (зенитно-ракетните комплекси) Patriot е в Украйна, за да не се налага по-късно да бъдат използвани по целия източен фланг на НАТО", каза Зеленски.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени