Зеленски: На терора трябва да се отговаря със сила на всички нива - на бойното поле, чрез санкции и юридически (ВИДЕО)

Зеленски отново подчерта, че ще бъде създаден специален трибунал за престъплението агресия на Русия срещу Украйна

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Youtube

На руския терор трубва да се отговаря със сила на всички нива - на бойното поле, с помощта на санкции, както и в юридическата плоскост. Това заяви в своето редовно вечерно обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

 

Той коментира участието си в работата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в четвъртък: "Отбелязахме важни за нас неща в посока на постигането на мир и възстановяването на Украйна и международния ред след тази война (...) ПАСЕ е първата международна организация, която определи съществуващият в Русия режим като терористичен. Това е много важен политически сигнал. Сигнал до всички държави членове на ПАСЕ и към всички държави по света, че с тази терористична група, която си е присвоила Русия и разпали най-страшната за последните 80 години война в Европа, няма за какво да се говори". 

 

Зеленски отново подчерта, че ще бъде създаден специален трибунал за престъплението агресия на Русия срещу Украйна и ще бъде обезпечен специален компенсационен механизъм, чрез който Русия да носи отговорност за тази война със своите активи. 

 

"Светът вижда какво се случва. Знае цената на този фарс, който РФ устрои на окупираните територии под формата на референдуми. 143 държави -членки на ООН подкрепиха резолюцията, която защитава базовите принципи на Устава на ООН и осъди Русия за престъпния опит за анексии на нашата територия (...) На страната на Русия се обявиха четири държави - това е много красноречиво", каза Зеленски. 

 

Украинският президент призова Международния Червен Кръст да си свърши работата около престъплението в Еленовка (където бяха изгорени десетки украински бойци-военнопленници, бел. ред.). "Това е на практика концлагер, където се държат военнопленници. Необходимо е да се осигури достъп до тях, както се полага. Червеният Кръст може да направи това (...) Но за това е нужно лидерство". 

 

Володимир Зеленски специално благодари на бойците от 5-ти отделен щурмови полк на Сухопътните войски, на 1-ви отделен батальон  на морската пехота и на батальон от 4-та бригада на Националната гвардия на Украйна за техните талантливи и героични действия при отбраната на Бахмутското направление. 

 

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени