Зеленски: Над 60 % от изстреляните от Русия ракети са имали за цел граждански обекти в Украйна

Авиационният, ракетният терор, ударите на РФ напомнят толкова много на нацистките бомбардировки на Британия и Лондон, отбеляза той

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

От всички изстреляни от руската армия ракети, 62 % са били насочени срещу граждански обекти. това разкри украинският президент Володимир Зеленски пред международната конференция "Правата на човек в мрачни времена", посветена на 74-годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. Това съобщи Укринформ.

 

Украинският държавен глава подчерта, че престъпленията, извършени от рускиата държава на територията на Украйна и срещу украинците са безпрецедентни от времената на Втората световна война. 

 

"Украинските градове, градчета и села, които руската артилерия разрушава напълно, са не един и два, а десетки. Авиационният, ракетният терор, ударите на РФ напомнят толкова много на нацистките бомбардировки на Британия и Лондон. От всички ракети, изстреляни от руската армия след 24 февруари, 62 % са насочени именно срещу цивилни обекти. Против хората. Против хуманността", каза още Зеленски. 

 

Той разказа за филтрационните лагери, създадени от руснаците на територията на Украйна, за разкритите масови гробове, както и за принудителната депортация на украинци в Русия. 

 

"Повече от 2 млн. души са отведени. Нашите украински деца, които фактически са похитени, са незаконно осиновявани от руски семейства. Извършва се престъпна мобилизация на украинци от окупираните територии в окупационната армия", подчерта той. 

 

Зеленски говори и за "минния терор", за постоянните обстрелвания, жертвите в граничните райони с РФ. 

"Всичко това е такъв огромен обем извършени престъпления и разрушени съдби, човешки животи. Всичко това е трагедия, с небивал мащаб", добави украинският президент. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени