Зеленски: Над 60 % от изстреляните от Русия ракети са имали за цел граждански обекти в Украйна

Авиационният, ракетният терор, ударите на РФ напомнят толкова много на нацистките бомбардировки на Британия и Лондон, отбеляза той

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

От всички изстреляни от руската армия ракети, 62 % са били насочени срещу граждански обекти. това разкри украинският президент Володимир Зеленски пред международната конференция "Правата на човек в мрачни времена", посветена на 74-годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. Това съобщи Укринформ.

 

Украинският държавен глава подчерта, че престъпленията, извършени от рускиата държава на територията на Украйна и срещу украинците са безпрецедентни от времената на Втората световна война. 

 

"Украинските градове, градчета и села, които руската артилерия разрушава напълно, са не един и два, а десетки. Авиационният, ракетният терор, ударите на РФ напомнят толкова много на нацистките бомбардировки на Британия и Лондон. От всички ракети, изстреляни от руската армия след 24 февруари, 62 % са насочени именно срещу цивилни обекти. Против хората. Против хуманността", каза още Зеленски. 

 

Той разказа за филтрационните лагери, създадени от руснаците на територията на Украйна, за разкритите масови гробове, както и за принудителната депортация на украинци в Русия. 

 

"Повече от 2 млн. души са отведени. Нашите украински деца, които фактически са похитени, са незаконно осиновявани от руски семейства. Извършва се престъпна мобилизация на украинци от окупираните територии в окупационната армия", подчерта той. 

 

Зеленски говори и за "минния терор", за постоянните обстрелвания, жертвите в граничните райони с РФ. 

"Всичко това е такъв огромен обем извършени престъпления и разрушени съдби, човешки животи. Всичко това е трагедия, с небивал мащаб", добави украинският президент. 

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени