Зеленски осъди руската атака в Одеса: Много подъл удар от тази измет

Силите за отбрана на Украйна определено ще направят всичко руските убийци да почувстват нашата справедлива реакция

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски осъди руския удар срещу южния пристанищен град Одеса, при който загинаха най-малко 19 души и бяха ранени десетки други.

 

"В Одеса продължават спасителни и хуманитарни операции след руската ракетна атака. Много подъл удар от тази измет. Две ракети паднаха, втората - когато спасители и лекари пристигнаха на мястото на удара", каза той във вечерното си изявление.

 

"Сред загиналите и ранените са спешните парамедици, спасители от Държавната служба за извънредни ситуации. Моите съболезнования на семействата им и техните приятели. Десетки ранени. Издирването на хора под развалините продължава. Включени са всички необходими сили. Благодарен съм на всички, които в този момент подкрепят хората и спасяват животи. Благодаря на всички полицаи и на Държавната служба за извънредни ситуации, на лекарите, на доброволците и на комуналните услуги. Възложих на регионалните власти да окажат пълна подкрепа на всички жертви. Нашите сили за отбрана определено ще направят всичко, за да накарат руските убийци да почувстват нашата справедлива реакция", каза държавният глава.

 

Зеленски проведе няколко срещи с военното ръководство и официални лица. Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров представиха доклад за актуалната ситуация и подготовката за действие след пътуване на фронта.

 

"Обсъдихме и осигуряването на снаряди, фронтова противовъздушна отбрана. Главнокомандващият даде оценка на общата обстановка и действията на командирите на първа линия. Благодарен съм на всички висши офицери, които заедно с войниците, заедно с бойните части, наистина са ангажирани на фронта. Днес се договорихме с главнокомандващия за по-нататъшни активни стъпки. Днес обсъдихме производството и използването на нашите атакуващи дронове, дронове с голям обсег", каза президентът.

 

Зеленски проведе и съвместна среща с главнокомандващия, министъра на отбраната, началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Анатолий Баргилевич, началника на Главното управление за разузнаване (ГУРМО) Кирил Буданов, началника на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Малюк, командващия Силите на безпилотните системи Вадим Сухаревски.

 

"Всеки ясно разбира задачите, конкретните цели. Министерският съвет трябва да направи всичко, за да създаде още по-технологично напреднали и далекобойни, масово произвеждани дронове. Това трябва да бъде конвейер на руската отговорност за терора. И това е фундаментален момент, в много отношения исторически. Колкото повече справедливи отговори даваме на руската държава и колкото по-осезаеми са действията ни срещу руската система, толкова по-трудно ще бъде за Путин да продължи своето болно управление, а следователно и войната", каза държавният глава.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени