Зеленски: Освободихме 6000 кв. км украинска земя от руска окупация

Руските бандити масово се предават

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Youtube

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди в своето редовно видеообръщение, че въоръжените сили на Украйна са освободили от руска окупация 6000 кв. км украинска зема. 

 

"От началото на септември досега нашите воини освободиха 6000 кв. км от територията на Украйна - на изток и на юг. Движението на нашите войски продължава. Благодаря на 57-ма отделна мотопехотна бригада, която се възстанови след тежките боеве на изток и много смело, много уверено се придвижва напред по Южното направление. Благодаря на 59-та отдена мотопехотна бригада за неотклонното й движение напред независимо от всичко - независимо от особеностите на откритата местност, независимо от артилерията на окупаторите", заяви той.

 

Зеленски благодари специално и на 128-ма планинско-щурмова бригада за това, че е освободила няколко селища и за нейните много ефективни действия по неутрализацията на врага. "Момчета, вие сте истински герои!", заяви Зеленски. 

 

 

Украинските войски в понеделник разшириха превзетата от тях територия, като на места стигнаха до североизточната граница на страната и заявиха, че са пленили множество руски войници в рамките на светкавичното си настъпление, което принуди Москва бързо да изтегли силите си.

 

Говорител на украинското военно разузнаване заяви, че руските войски масово се предават, тъй като "разбират безнадеждността на положението си". Съветник на украинския президент заяви, че военнопленниците са толкова много, че започват да се свършват местата, където могат да бъдат настанени.

 

Украинските военни заявиха, че за 24 часа са освободили повече от 20 населени места. Според британското министерство на отбраната през последните дни силите на Киев са завзели територия, която е поне два пъти по-голяма от тази на Лондон.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени