Зеленски: От 24 февруари досега сме освободили 1027 украински градове и села от руска окупация

Зеленски използва видеообръщението си, за да напомни на своите съграждани, че войната е далеч от своя край

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

В своето традиционно видеообръщение, президентът на Украйна Володимир Зеленски описа броя на освободените от руските нашественици градове и села, както и тези, които все още са под руска окупация.

 

Зеленски говори и за международната помощ за възстановяването на Украйна след войната във връзка със свикващата се на 4 юли специална конференция в Лугано, посветена на следвоенното възстановяване на страната от руската агресия. 

 

"Необходимо е не само да бъде възстановено всичко, което са унищожили окупаторите, но и да се положат основите на нашия живот - безопасен, модерен, удобен, достъпен", каза той в среднощното си видеообръщение.

 

По думите му ще са нужни "огромни инвестиции, милиарди, нови технологии, по-добри практики, нови институции и разбира се реформи".

 

"Няма значение колко ни е трудно днес; не трябва да забравяме, че ще има утре", допълни украинският президент. Зеленски използва видеообръщението си, за да напомни на своите съграждани, че войната е далеч от своя край.

 

"Нейната жестокост се засилва на някои место и това не бива да се забравя", каза той и призова украинците да помагат на пострадалите в конфликта. 

 

Зеленски отбеляза, че от бойните действия след руското нахлуване на 24 февруари са пострадали 10 украински области. 

 

"За този период успяхме да освободим 1027 града и села, но 2610 все още се намират под руска окупация. И повечето от тях се нуждаят от възстановяване, стотици са напълно разрушени и на практика трябва да бъдат построени отново (...), стотици предприятия са унищожени", заяви Зеленски. 

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени