Зеленски отчете "значими резултати" от западните системи за ПВО и осъди атаката по център за кръвопреливане като "военно престъпление"

Благодарение на тях Украйна е свалила "съществена част" от нападателните средства на Русия в рамките на последната седмица, в това число 65 ракети от различен вид и 178 щурмови дрона

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украйна отчита "значими резултати" от получените от САЩ и Германия системи за противовъздушна отбрана, заяви украинският президент Володимир Зеленски въпреки вълната от руски въздушни удари, включително и бомбената атака по център за кръвопреливане, предаде Ройтерс.

 

В същото време Русия информира за свалянето на дрон, насочен към столицата Москва - третата подобна атака в разстояние на седмица. Двете страни се атакуват постоянно с всякакви средства, отбелязва Ройтерс. Вчера Москва въведе ограничения за полетите на летище "Внуково", като посочи неопределени причини извън контрола на властите.

 

ЗРК
ЗРК "Пейтриът" (Patriot) Източник: Galaxiamilitar

В своето традиционно видеообръщение снощи Зеленски заяви, че системите за ПВО "Пейтриът", получени от САЩ, и зенитно-ракетните комплекси "Ирис-Т", доставени от Германия, се доказват като "високоефективни" и "вече са довели до значими резултати".

 

Зенитно-ракетен комплекс IRIS-T
Зенитно-ракетен комплекс IRIS-T Източник: Diehl Defence

Благодарение на тях Украйна е свалила "съществена част" от нападателните средства на Русия в рамките на последната седмица, в това число 65 ракети от различен вид и 178 щурмови дрона, от които 87 дрона "Шахед".

 

Зеленски осъди бомбената атака на РФ по центъра за кръвопреливане в Купянск, Харковска област, "военно престъпление". Градът се намира на около 16 километра от фронтовата линия. Украинската прокуратура съобщи за двама убити и четирима ранени при въздушния удар по центъра за кръвопреливане, предаде Укринформ.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени