Зеленски отговори на ядрените заплахи на Кремъл: Русия на секундата ще прекрати съществуването си

Той заяви това по време на брифинг с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу

Брифинг на Володимир Зеленски и Катерина Сакеларопулу
Брифинг на Володимир Зеленски и Катерина Сакеларопулу Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че Русия ще спре да съществува в случай, че употреби в Украйна ядрено оръжие. По време на брифинг с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу, той подчерта, че употреба от Москва на ядрено оръжие, "светът такъв, какъвто го познаваме ще изчезне" и ще започне Трета световна война. 

 

Зеленски и гръцкият президент Катерина Сакеларопулу
Зеленски и гръцкият президент Катерина Сакеларопулу Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

"Ще се появи нов свят, в който няма да я има държавата, употребила ядрено оръжие. И тук въпросът не е в това, че някой ще отговори на тези ядрени удари, а става дума за самата държава (използвала ядрено оръжие, бел. ред.). Тя (режимът на Путин, бел. ред.) няма да успеят да опазят своята държава, нито пък да съхранят политическите си позиции вътре в страната. Убеден съм, че те ще трябва да се занимават с революционни процеси вътре в своята държава. Поради това не гледам на това (използването на ядрено оръжие, бел. ред.) сериозно. Макар че като гледам стъпките, които русия направи на наша територия - тези стъпки по никакъв начин не могат да се нарекат адекватни", добави украинският президент, цитиран от Главред.

 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени