Зеленски пита защо Израел не предоставя на Украйна системата за ПВО "Железен купол"

Украинският президент направи сравнение между руската офанзива и "окончателното решение" - плана на нацистка Германия за изтребване на евреите

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Facebook

Израел ще трябва да живее с избора, който прави дали да помогне за защитата на Украйна от руската инвазия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски по време на включване по видеовръзка на заседание на израелския парламент Кнесет.

 

"Украинците направиха своя избор преди 80 години. Спасяваха евреи. И поради това между нас има "Праведници на света". Народе на Израел, сега и Вие имате такъв избор", заяви Зеленски. В своето обръщение той разказа за руските ракети, паднали върху мемориала Бабий Яр в Киев, където са погребани десетки хиляди жертви на Холокоста, а също така обстрелването на Уман, където се намира гроба на равин Нахман, обект за ежегодно поклонение на евреите. 

 

Правейки сравнения между руската офанзива и "окончателното решение" - плана на нацистка Германия за изтребване на евреите - Зеленски постави под въпрос нежеланието на Израел да продаде на Украйна системата за ПВО "Железен купол".

 

"Всички знаят, че вашите системи за противоракетна отбрана са най-добрите и че вие определено можете да помогнете на нашия народ, да спасите живота на украинците, на украинските евреи", каза той.

 

"Бихме попитаме защо не можем да получим оръжия от вас, защо Израел не е наложил мощни санкции на Русия или не оказва натиск върху руския бизнес. Така или иначе, вие, братя и сестри, трябва да направите избора, и след това трябва да живеете с отговора си, народе на Израел". 

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени