Зеленски поиска още помощ от САЩ и покани Тръмп в Украйна

"Ако той може да дойде тук, на мен ще ми трябват… 24 минути, за да обясня на президента Тръмп, че не може да се справи с тази война", каза Зеленски

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски призова САЩ да предоставят повече финансиране, с което силите му да се противопоставят на Русия и покани бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Украйна, за да види със собствените си очи мащабите на конфликта, предаде Ройтерс.

 

Зеленски каза, че е възможно американски войници в крайна сметка да бъдат въвлечени в по-широкообхватен конфликт с Русия в Европа, ако Вашингтон не засили подкрепата си. "Ако Русия убие всички нас, тя ще атакува страни от НАТО и вие ще изпратите синовете и дъщерите си (да се сражават)", заяви Зеленски в интервю за предаването "Среща с пресата" по Ен Би Си, излъчено днес.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е от Демократическата партия, настоява Конгреса на страната да приеме законопроект за допълнително финансиране на стойност 106 милиарда долара, основната част от средствата в който са предвидени за заздравяване на украинската отбрана, а останалите ще бъдат разпределени между Израел, Индийско-тихоокеанския регион и охраната на границите.

 

Камарата на представителите на САЩ, в която доминира Републиканската партия, вместо това прие свой собствен план за разходи. Миналата седмица тя прие законопроект за предоставяне на помощ на Израел на стойност 14,3 милиарда долара, но в него не бе включено увеличение на помощта за Украйна.

 

Сенаторът Чък Шумър, който е начело на мнозинството в контролирания от демократите Сенат, каза, че няма да внесе законопроекта на Камарата на представителите за гласуване и Байдън обеща да му наложи вето.

 

В излъченото днес интервю Зеленски също така покани бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който е републиканец, да посети Украйна и да види последиците от конфликта, започнат от руския президент Владимир Путин през февруари 2022 година.

 

Тръмп, който се опитва да спечели втори президентски мандат на изборите през 2024 г. и е водещият кандидат за номинацията на своята партия, остро критикува подкрепата на САЩ за Киев и казва, че може да спре войната в рамките на 24 часа, ако бъде избран, отбелязва Ройтерс.

 

"Ако той може да дойде тук, на мен ще ми трябват… 24 минути, за да обясня на президента Тръмп, че не може да се справи с тази война", каза Зеленски. "Той не може да донесе мир заради Путин", добави украинският президент.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Предизборните обещания на Путин могат да костват на Русия $130 млрд.

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени