Зеленски пред университетската общност на Ирландия: Русия унищожи 332 училища и университети

РФ е унищожила 3 млн. хектара гори в Украйна

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот видео кадър

"Знаете ли колко учебни заведения в Украйна унищожи руската армия за 9 месеца война? 2719 са обстрелвани, а 332 са напълно унищожени. Това са университети, училища". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред университетската общност на Ирландия във видеообръщение, което цитира Укринформ.

 

Според данните на президента на Украйна, стотици болници са били разрушени от руски снаряди в цялата страна. 

 

"Русия уж потвърждава опазването на околната среда, но вече е унищожила с агресията си почти три милиона хектара гори у нас! Изгорели са от обстрел. Това е само едно от хилядите престъпления, извършени от Русия срещу околната среда", подчерта Зеленски.

 

Президентът на Украйна разказа как се справя с психическото натоварване по време на войната. "Това за мен не е натоварване. Аз съм спокоен човек. Достатъчно. Макар че, има дни в които не е така. Моите сътрудници и екип знаят. Случват се всякакви неща, ще го кажа съвсем откровено. Но ние, украинците, сме преживели много предизвикателства не за десетки, а за стотици години (...) Борим се за своята независимост", отбеляза Зеленски. 

 

 

На 15-16 ноември 2022 г. в Индонезия се проведе срещата на върха на Г-20. Участниците в срещата се споразумяха за съвместна декларация, състояща се от 52 клаузи, които отразяват много съществуващи глобални проблеми, припомни Зеленски.

 

"Формално Русия също подкрепи декларацията, но реално тя нарушава повечето от нещата, които се съдържат в декларацията. Някои от острите глобални проблеми, които Г-20 декларира за решаване, са съзнателно създадени от Русия", счита той.

 

По време на срещата на върха на Г-20 Русия нанесе масивна ракетна атака срещу Украйна. През първия ден тя изстреля около 100 ракети по украински енергийни обекти, а на следващия ден бяха нанесени още удари по електроцентрали и съоръжения за производство на газ.

 

Президентът на Украйна подчерта, че руската агресия не е спирала нито за ден, както не са спирали и руските лъжи към света. В тази връзка Зеленски отбеляза, че международният натиск върху Русия не трябва да спира нито за ден и това може да бъде направено не само от политиците, но и от всеки на свое ниво.

 

"Разбира се, трябва да се приложат нови санкции срещу Русия. Това е ефективен механизъм. Необходим е нов европейски санкционен пакет. Моля, защитавайте тази необходимост на общоевропейско ниво", каза Зеленски.

 

В същото време, президентът на Украйна призова ирландските студенти да разпространяват истината за войната, разпалена от Русия в Украйна.

"Колкото повече колективни усилия се положат, толкова по-скоро ще принудим Русия да напусне територията на Украйна и да изпълни задълженията си към света", каза Зеленски.

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени