Зеленски представи план за победа за първи път в Украйна: От какво се състои той?

Володимир Зеленски говори във Върховната рада на Украйна и представи на депутати и граждани план за спечелване на войната срещу Русия

Володимир Зеленски във Върховната Рада
Володимир Зеленски във Върховната Рада Източник: УНИАН

На 16 октомври президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна във Върховната рада на Украйна, за да представи план за победа - това са точки от военен, икономически и политически характер, които ще помогнат за спечелването на войната, започната от Русия на 24 февруари 2022 г.

 

По време на речта си Зеленски заяви, че планът за победа се състои от 5 точки и три тайни приложения. Според президента на всеки въпрос се отговаря конкретно навреме. Първите четири са военновременни, докато последният, що се отнася до сигурността, е отговорен за времето след края на войната, за да се предотврати второ нахлуване, пише УНИАН.

 

Точка 1 – Геополитика
В първия параграф се предлага да се изпрати покана на Украйна до НАТО. "Фактът на поканата на Украйна в НАТО може да се превърне в наистина фундаментален мир. Защото членството в НАТО е въпрос на бъдещето, а не на настоящето. Но Путин трябва да види, че геополитическите му изчисления не се връзват", каза Зеленски.

 

Точка 2 — Отбрана
Вторият параграф съдържа ясен списък на оръжията, които могат да поддържат мощта на украинските войници. И благодарение на операцията в Курск, според Зеленски, Украйна видя, че Владимир Путин няма достатъчно сили да се задържи, когато въоръжените сили на Украйна "натискат".

 

Точка 3 — Възпиране
Третата точка има секретно приложение, което беше предадено на САЩ и лидерите на някои европейски държави. Освен това Зеленски обясни, че още няколко държави ще получат приложението, което може да запълни съдържанието на "концепцията за възпиране", много позната на света.

 

Украйна предлага да разположи на своя територия всеобхватен пакет за стратегическо възпиране без ядрено оръжие, който ще бъде достатъчен, за да защити Украйна от всякаква военна заплаха от Русия.

 

"Когато Русия знае, че ще има отговор и разбира какъв ще бъде отговорът, те избират преговори и стабилно съжителство. Дори и със стратегически противници. И ние знаем тези примери", каза президентът.

 

Точка 4 – Икономика
Четвъртата точка също има тайно приложение, което се споделя само с определени партньори. "Украйна има природни ресурси, включително критични метали на стойност трилиони долари. Това са по-специално уран, титан, литий, графит и други стратегически ценни ресурси, които ще укрепят или Русия и нейните съюзници, или Украйна и демократичния свят в глобалната конкуренция", каза президентът.

 

Той отбеляза, че това споразумение органично ще допълни и засили съществуващата система на икономически натиск върху Русия - а именно всички съществуващи санкции срещу Руската федерация, ограничения на цените на петрола, ограничения върху износа за Русия и други мерки за натиск.

 

Точка 5 – Сигурност
Петата точка, която е предназначена за следвоенния период, предлага, ако партньорите се съгласят, да се заменят отделните контингенти на въоръжените сили на Съединените американски щати, които са разположени в Европа, с украински войници от въоръжените сили на Украйна.

 

"Този украински опит трябва да се използва за укрепване на отбраната на целия Алианс и гарантиране на сигурността на цяла Европа. Това е достойна мисия за нашите герои", каза Зеленски. Към днешна дата Украйна е представила план за победа на ръководството на Съединените американски щати, Великобритания, Германия, Италия и Франция.

 

Планът за победата на Украйна
Планът за победата на Украйна Източник: Главред

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени