Зеленски пристигна на Змийския остров в 500-ия ден от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна (ВИДЕО)

Островът е един от най-важните стратегически обекти на Черно море, който руснаците окупираха през февруари 2022 г. Освободен е на 30 юни 2022 г.

Володимир Зеленски на Змийския остров
Володимир Зеленски на Змийския остров Източник: Скрийншот/Facebook

Точно на 500-ия ден от пълномащабната война, отприщена от Русия в Украйна, украинският държавен глава Володимир Зеленски посети станалия легендарен Змийски остров в Черно море и почете паметта на загиналите защитници на страната. Заедно с президента на острова пристигнаха ръководителят на президентския кабинет Андрей Ермак и началникът на военното разузнаване ГУРМО ген. Кирил Буданов.

 

"500 дни... 500 безсънни нощи. И осем години до 24 февруари - да не го забравяме. 500 дни пълномащабна война. 500 дни борба на предела на човешките възможности. 500 дни ежедневни подвизи на украинците.  Много загуби, не по-малко победи. Всички сме се променили. Страната се промени. Толкова много, че обикновено отнема години. Но са минали само около 500 дни - денонощна съпротива и несломимост на украинците. Сега сме 500 дни по-близо до Победата".


Островът е един от най-важните стратегически обекти на Черно море, който руснаците окупираха през февруари 2022 г. Освободен е на 30 юни 2022 г. Това беше предшествано от ликвидирането през април на известния руски флагман на Черноморския флот крайцера "Москва". Тогава Министерството на отбраната на Руската федерация нарече отстъплението си "жест на добра воля".

 

Тази година Украйна почете годишнината от освобождението на Змийския остров и всички герои, дали живота си за тази цел. Имената им бяха припомнени от президента Володимир Зеленски по време на вечерно обръщение към украинците.

 

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни показа кадри от действията на въоръжените сили на Украйна по време на спецоперацията на острова . Той благодари на всички защитници на Украйна за тяхната лоялност и служба.

 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени