Зеленски пристигна в Полша, където ще се срещне с полски представители и с украински бежанци

Полша има ролята на важен логистичен хъб за военна помощ от Запада

Анджей Дуда и Володимир Зеленски
Анджей Дуда и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в съседна Полша тази сутрин, предадоха световните агенции, като се позоваха на полския президентски съветник Марчин Пшидач. "Господин Зеленски прекоси границата на Украйна с Полша. Той е вече на полска територия", подчерта Пшидач пред полската телевизия ТВН 24.

 

Украинският президент ще разговаря с високопоставени полски представители и ще се срещне с украински бежанци, намерили убежище в Полша. Планирано е Зеленски да разговаря с полския президент Анджей Дуда и премиера Матеуш Моравецки.

 

По-късно в Кралския замък във Варшава Зеленски и Дуда ще се срещнат с украинци, избягали в Полша, за да се спасят от конфликта в родината им. Очакват се двамата президенти да направят и изявления.

 

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, украинският лидер рядко пътува извън страната си. През февруари тази година той посети Лондон, Париж и Брюксел, а преди това  - през декември миналата година  - Зеленски пътува до САЩ и Полша.

 

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците Полша е приела около 1,6 милиона бежанци от войната в съседна Украйна. От началото на конфликта голяма част от помощта за бежанците е била осигурена от граждански инициативи и частни лица. Освен това Полша, която е част от ЕС и НАТО, многократно се застъпваше за военна помощ за Украйна от страна на Запада.

 

Варшава дълго време оказваше натиск върху Берлин във връзка с доставянето на бойни танкове "Леопард 2", като Германия в крайна сметка се съгласи. Полша също така има ролята на важен логистичен хъб за военна помощ от Запада.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени