Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Володимир Зеленски и Антъни Блинкен
Володимир Зеленски и Антъни Блинкен Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Новият американски пакет от военна помощ за Украйна ще има ефект на бойното поле, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на посещението си в Киев, предаде Ройтерс.

 

В края на април Вашингтон най-накрая прие законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна, който месеци наред се бавеше заради съпротивата на някои републиканци в Конгреса на САЩ, докато руските сили се възползваха от превъзходството си в огневата мощ, за да започнат офанзива.

 

"В близко бъдеще помощта вече е на път, като част от нея е пристигнала и ще пристига още. Това ще има реално значение срещу продължаващата руска агресия на бойното поле", каза Блинкън.

 

Зеленски приветства "решаващата" американска помощ, като подчерта най-големия дефицит на страната – системите за противовъздушна отбрана. Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари.

 

"Цивилни, воини, всички - те са под руските ракети", каза Зеленски. Украинският президент заяви, че иска да обсъди гаранциите за сигурност със САЩ, както и да помоли Блинкън да събере подкрепата на повече държави на предстоящата среща на върха за мир, която ще се проведе в Швейцария през юни.

 

Киев се надява, че подновените ангажименти за доставка на западни оръжия ще му позволят да си възвърне инициативата на бойното поле и да си върне част от територията си, която все още е окупирана от Русия.

 

"Също толкова сме решени с течение на времето Украйна да се изправи на крака: във военно, икономическо и демократично отношение", каза Блинкън. "Една силна, успешна, процъфтяваща и свободна Украйна е най-добрият възможен укор към Путин", допълни той.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени