Зеленски приветства пристигането в Украйна на две нови системи за ПВО

Украинският президент заяви, че е обсъдил вчера с висши военни командири ситуацията по протежение на цялата 1000-километрова фронтова линия

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски приветства пристигането вчера в Украйна на две нови системи за противовъздушна отбрана, които според него могат "да свалят всичко". Укрепването на ПВО е един от приоритетите за украинското ръководство, за да може страната да се защити срещу руските атаки с авиация, ракети и дронове, заяви той във видеообърщение в своя Telegram канал.

 

Зеленски не даде подробности за новите системи, но каза, че пристигането им в Украйна е кулминацията на "неуморна работа на различни нива в продължение на месеци". Ситуацията в град Авдеевка в източната Донецка област, който е основна цел на руските въоръжени сили, е "изключително тежка", призна той.

 

Украинският президент заяви, че е обсъдил вчера с висши военни командири ситуацията по протежение на цялата 1000-километрова фронтова линия. На срещата е докладвал главнокомандващият въоръжените сили генерал Валерий Залужни, допълни той.

 

Зеленски каза това на фона на слуховете, че се готви да уволни Залужни, с когото имат разногласия за военната стратегия след ограничените резултати, които даде украинската контраофанзива миналата година. Според осведомени източници украинското ръководство е уведомило Белия дом, че наистина има такива планове.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени