Зеленски призовава Байдън да покани Украйна в НАТО "сега" – това би било огромен стимул за украинските военни

Украинският президент уточни - дори ако членството стане факт след войната

Володимир Зеленски и Джо Байдън
Володимир Зеленски и Джо Байдън Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова държавния глава на САЩ Джо Байдън да отправи покана за членство в НАТО към страната му "сега" – дори и то да не стане факт преди края на войната, отбелязва американският телевизионен канал CNN.

 

По думите на украинския президент Байдън е "вземащият решение" за това дали страната му ще бъде или не в НАТО.

"Той подкрепя нашето бъдеще в НАТО, но една покана сега би била огромен стимул за украинските войници, подчерта Зеленски в ексклузивно интервю с журналиста Ерин Бърнет от CNN.

 

В Украйна разбират, че няма как страната да бъде приета в Алианса преди края на войната, но за украинците е важно да чувстват подкрепата на съюзниците по този въпрос, добави украинският президент. 

 

Стремежът на Украйна да се присъедини към Алианса вече е заложен в Конституцията й, а отношенията й с НАТО датират от началото на 90-те години на миналия век. НАТО трябва да проведе среща на върха в Литва на 11 и 12 юли, на която се очаква лидерите да обсъдят членството на Украйна, припомня телевизията.

 

Уреждането на териториални спорове е "фактор при определяне дали една държава да бъде поканена да се присъедини към Алианса".

"Ние разбираме всичко. Но този сигнал наистина е много важен. И зависи от решението на Байдън", заключи Зеленски.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени