Зеленски: Русия блокира хуманитарния достъп до Мариупол, за да скрие хиляди украински жертви (ВИДЕО)

Руските окупатори са нацисти, отсече украинският лидер

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Русия блокира хуманитарния достъп до Мариупол, за да скрие "хиляди" жертви в този обсаден югоизточен украински град, срещу който атаките и бомбардировките продължават, заяви днес президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за турския телевизионен канал "Хабертюрк", публикувано в Instagram профила на украинския президент.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

 

Мисля, че една от основните причини, поради която не може да доставим хуманитарна помощ в Мариупол, е, че докато всичко не бъде "почистено" от руските войници, те се страхуват, че светът ще види какво се случва там, заяви Зеленски.

 

Това не са десетки, а хиляди убити и хиляди ранени, добави Зеленски. Ние знаем колко украински войници загинаха там и колко са ранени, но не знаем колко са цивилните.

 

Но, във всеки случай, те (руснаците) не биха могли да скрият всичко. Такава бройка е невъзможно да бъде скрита. И мисля, че ще го видим, когато влезем в Мариупол, заяви президентът.

 

В Буча например, се опитаха да го направят, изгориха много хора в този регион: Буча, Ирпин, Гостомел. Изгориха семейства. Вчера отново намерихме семейство: баща, майка, две деца. Съвсем малки деца. Затова казвам: те са нацисти, отсече украинският лидер.

 

Запитан за възможността за продължаване на преговорите с Русия, Зеленски каза, че тези преговори "ще трябва да се проведат така или иначе".

 

Наистина не искаме да преговаряме с Русия след това, което видяхме, защото разбираме с кого си имаме работа, каза Зеленски. Но "трябва да намерим дори и най-малката възможност за преговори. Мисля, че е трудно да спрем войната по друг начин".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени