Зеленски: Русия използва Украйна като тестова площадка за по-нататъшни нападения срещу други европейски държави (ВИДЕО)

Започна с газови войни и завърши с мащабна инвазия, с ракетен терор и опожарени украински градове, добави той

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот видео кадър

Русия използва Украйна като тестови полигон за евентуални по-нататъшни нападения срещу други европейски държави, смята президентът на страната Володимир Зеленски. 

 

"Русия изпробва в Украйна всичко, което може да бъде използвано срещу други европейски държави", каза Зеленски във видеообръщението си. "Започна с газови войни и завърши с мащабна инвазия, с ракетен терор и опожарени украински градове". 

 

Украйна трябва да победи Русия не на последно място и заради това, за да може другите страни да бъдат в безопасност, каза още Зеленски. "Колкото по-бързо се случи това, толкова по-малко щети и страдания ще изпитат всички европейски семейства и всички европейски страни". 

 

Украинският лидер изрази освен това още веднъж благодарност за доставените от САЩ ракетни установки HIMARS около пет месеца след началото на войната. В същото време той настоява да получи системи за противовъздушна отбрана. Вече има споразумения с международни партньори, но с оглед на руските атаки се изисква "съвсем различна скорост и съвсем различно ниво на защита", каза Зеленски.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Нужна е повече решителност, НАТО трябва да сваля руски ракети над украинска територия

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков

Прочетете повече прочетете повече

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени