Зеленски: Русия стои зад войната в Близкия изток, успя да отклони световното внимание и ресурси от Украйна

Президентът на Украйна потвърди, че е планирал пътуване до Близкия изток, но не по негова вина то не се е състояло

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

На пресконференция в Киев, обобщаваща изминаващата 2023 година, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия стои зад войната в Близкия изток, предаде агенция УНИАН. По думите му по този начин Москва е успяла да отклони световното внимание и ресурси от Украйна.

 

По думите му се е получило разфокусиране на вниманието към Украйна в информационното пространство в чужбина. Той подчерта, че всичко това се отразява на стабилността на Украйна и помощта към нея.

 

Президентът на Украйна отбеляза, че в Израел се е случила трагедия и са загинали хора. "Но Русия постигна успех тук. Трябва да признаем това. Това е тяхната много сериозна работа. Те не постигнаха успех на бойното поле. Те постигнаха успех на дипломатическото поле, те успяха в тази посока. Това е факт", каза Зеленски.

 

Според него някои държави са започнали да се колебаят и са започнали да мислят на кого първо да помогнат - Израел или Украйна. Президентът на Украйна потвърди, че е планирал пътуване до Близкия изток, но не по негова вина то не се е състояло.

 

В същото време според Зеленски войната в Украйна и ивицата Газа не могат да бъдат сравнявани. Невъзможно е да се приравни ситуацията в ивицата Газа с войната в Украйна, руската окупация и нахлуването в Украйна не започна с терористична атака, каза той.

 

"Признаваме тази трагедия, признаваме, че хуманитарните последици са тежки на територията на двете държави. Ние признаваме независимия народ на Израел, ние признаваме независимия народ на Палестина. Но не мога да отъждествявам това с нашата война", каза украинският президент.

 

На пресконференцията Зеленски съобщи също, че военните са поискали още 400 000-500 000 души да бъдат мобилизирани за служба в армията, но поясни, че все още не е взето окончателно решение за това.

Още от "Светът"

Фон дер Лайен обвини германската крайна десница в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия"

Председателката на ЕК изключи каквото и да било сътрудничество по европейски въпроси с групата, към която принадлежи АзГ - "Идентичност и демокрация", в която влиза и френската партия "Национален сбор"

Прочетете повече прочетете повече

Володимир Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени