Зеленски: Руският терор с управляеми въздушни бомби "трябва да бъде спрян и може да бъде спрян" (ВИДЕО)

Най-малко трима граждани са загинали при руски въздушен удар срещу Харков, каза украинският президент

Разрушенията в Харков след руския терористичен удар
Разрушенията в Харков след руския терористичен удар Източник: Telegram

 Най-малко трима души са загинали при руска бомбардировка срещу втория по големина украински град – Харков, днес следобед, каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес. При нападението с управляеми бомби, които поразиха жилищна сграда, са били ранени 19 души, добави Зеленски.

Впоследствие стана известно, че ранените са се увеличили до 37, съобщи "Украинска правда".

 

Президентът подчерта, че руският терор с управляеми въздушни бомби "трябва да бъде спрян и може да бъде спрян".

 

"Нуждаем се от силни решения от партньорите, за да можем да унищожим руските терористи и руските бойни самолети там, където са", призова той.

 

 

Русия продължава да взема на прицел и украинската енергийна мрежа. През нощта руските сили изстреляха нов залп от ракети и изпратиха безпилотни самолети срещу Украйна, съобщиха властите в Киев. При нападението са повредени енергийни съоръжения в югоизточната и западната част на страната, а поне двама работници са били ранени.

 

Украйна се бори с нова вълна от прекъсвания на електрозахранването, след като непрестанните руски атаки срещу енергийната инфраструктура, започнали преди три месеца, извадиха от строя половината от мощностите за производство на електроенергия в страната.

 

 

При осмата си масирана атака срещу украински енергийни съоръжения през нощта Русия изстреля 16 ракети и изпрати 13 дрона иранско производство "Шахед", съобщиха украинските военновъздушни сили.

 

Противовъздушната отбрана на Украйна е прехванала 12 от 16-те ракети и всичките 13 дрона, изстреляни от Русия, добавиха те.

 

Държавният оператор на електропреносната мрежа "Укренерго" съобщи, че ударите са повредили оборудване в съоръженията в югоизточната част на Запорожка област е и в западната част на Лвовска област. Според областния управител Иван Фьодоров двама работници са били ранени в град Запорожие при пожар, избухнал в енергийно съоръжение.

 

Без сериозни промени по 1000-километровата фронтова линия, където неотдавнашното настъпление на силите на Кремъл в Източна и Североизточна Украйна постигна постигна само частичен напредък, двете страни се насочиха към инфраструктурни обекти, опитвайки се да ограничат бойните способности на врага в конфликта, който продължава вече трета година.

Още от "Светът"

ISW: Политиката на Москва настройва все повече малцинствата в страната

Повсеместният недостиг на критични ракети за противовъздушна отбрана на Украйна възпрепятства способността на Украйна да защити своята критична инфраструктура срещу руски удари

Прочетете повече прочетете повече

НАТО заплашено от срив при война с Русия - установен е недостиг на стотици хиляди войници в евентуален конфликт с Москва

"На хартия" европейските съюзници от НАТО имат общо 1,9 милиона войници, но на практика ще бъде трудно да привлекат повече от 300 хиляди за участие в потенциален военен конфликт с Русия

Прочетете повече прочетете повече

Мицкоски скандално към Борисов и Радев: Вашите послания са от Средновековието! Няма да коленичим пред България!

Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме взаимно уважение, не е добросъседство, ако едната страна е унижена, а другата ликува. Това не е добросъседство, а срам, отбеляза още премиерът на РСМ

Прочетете повече прочетете повече

Канцеларията на Зеленски отхвърли плана на Тръмп за замразяване на конфликта по фронтовата линия

Украйна има абсолютно ясно разбиране и то е разписано в мирната формула, предложена от президента Зеленски - мирът може да се основава само на международното право, каза Подоляк

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени