Зеленски: Руският терор срещу Харков става особено подъл

Няма рационално обяснение, за Patriots, каквито има в изобилие по света, не "затварят" небето над града

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: EPA

Най-малко 19 души бяха ранени при руски въздушен удар срещу Харков на 27 март, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в Telegram.

"Сред тях има и деца - момиче, родено през 2022 г., момче, родено през 2023 г. На всички пострадали е оказана необходимата помощ", написа президентът, потвърждавайки информацията за един загинал.

 

Той добави, че всички служби работят на мястото на удара и благодари на всички, които "спасяват нормалния живот за Харков" ден след ден.

 

"Руският терор срещу града придобива особена подлост. Опити за вкарване на повече от един милион души в тъмнина (заради атакуваната енергийна инфраструктура, бел. ред.), постоянни ракетни удари и Шахед-и. Сега и авиобомби. Хвърлят ги по улица, по къщи, училища, по обикновената гражданска инфраструктура", подчерта Зеленски.

 

Той посочи укрепването на украинската противовъздушна отбрана и ускоряването на предоставянето на F-16 на Украйна като жизненоважни задачи.

 

"Няма и не може да има никакви рационални обяснения защо "Patriot" (системите за ПВО и ПРО, бел. ред.), от които има достатъчно в света, все още не затварят небето на Харков и другите ни градове и общини, страдащи от руски терористи", заключи държавният глава.

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени