Зеленски с мрачно послание към руснаците: Представете си 14 000 трупа на стадиона в Москва

Украинският президент отново призова за незабавно прекратяване на конфликта

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Пресслужба на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски днес контрира появата на руския военнопрестъпник Владимир Путин на московски стадион със собствено мрачно послание, съобщи ДПА. Това стана ден след като Путин похвали "специалната военна операция" в Украйна като "героична" мисия на руската армия по време на патриотичен митинг на московския стадион "Лужники" пред десетки хиляди ликуващи руснаци.

 

100 000 души пред стадиона, заедно с 95 000 на самата арена, отговарят приблизително на броя на руските войници, които са влезли в Украйна, заяви Зеленски в събота сутринта във видеопослание.

 

"А сега си представете 14 000 трупа на този стадион, в допълнение към още десетки хиляди ранени и осакатени хора", каза той, имайки предвид украинските оценки за руските загуби от началото на войната. Данните не могат да бъдат проверени по независим начин.

 

Зеленски отново призова за незабавно прекратяване на конфликта. "Войната трябва да се прекрати, предложенията на Украйна са на масата", каза той, според вестник "Украинска правда". 

 

Ръководителят на хуманитарния щаб за украинската столица Киев Олексий Кулеба заяви днес, че най-малко 50 000 цивилни са били евакуирани от зоните на бойните действия на север и северозапад от столицата Киев, а властите продължават спасителните дейности в най-уязвимите райони.

 

Бяха отворени хуманитарни коридори, за да могат цивилните граждани да напуснат окупираните градове и селища, но съответните споразумения бяха многократно нарушавани от руските агресори.

 

Съветникът на украинския президент Олексий Арестович заяви, че днес сутринта е имало боеве между руските и украинските сили на летище край Херсон в Южна Украйна.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени