Зеленски с ужасна прогноза: Путин е хвърлил око на територията от Варшава до София

Той добави, че най-ефективният способ за сдържане на тези руски амбиции е усилването на натиска чрез санкции и ускоряване на евроинтеграцията на Украйна

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Youtube

В своя изказване пред двете камари на чешкия парламент украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз дда предостави на страната му статут на кандидат-член. Той предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от Варшава до София, предава Ройтерс.

 

"Русия не се интересува само от нашите (градове, бел. ред.) Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към общширна територия, простираща се от Варшава до София", каза той.

 

"Както в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, която е необходима на руското ръководство , за да отвори пътя към други страни, към завладяването на други народи", предупреди Зеленски.

 

Той добави, че най-ефективният способ за сдържане на тези руски амбиции е усилването на натиска чрез санкции и ускоряване на евроинтеграцията на Украйна, което може да стане демонстрация на солидарност на ЕС с Украйна. 

 

ЕС прие шест кръга на санкции срещу Русия, а Украйна се стреми към седми кръг, за да увеличи натиска върху Русия да прекрати войната.

 

Очаква се Европейската комисия да обяви решение по искането на Украйна за статут на кандидат тази седмица преди срещата на върха на ЕС следващата седмица. Получаването на статут на кандидат би било предварителна стъпка в дълъг процес на присъединяване. "Да се предостави на Украйна статут на кандидат сега означава да докажем, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина работят, а не просто са посочени в определени документи", каза Зеленски.

 

Той каза, че чешкият народ - след нацистката германска окупация по време на Втората световна война и десетилетия на съветско господство след войната - знае как свършва компромисът и какво следва от отстъпките на тиранията.

 

"Човекът, който иска да заграби всичко, никога няма да спре да вземе само част от това, което иска", каза Зеленски.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени