Зеленски: Ситуацията на фронта не е патова, преговори и отстъпки на Москва няма да има

Фон дер Лайен изтъкна, че Украйна е постигнала отличен напредък и това ще бъде отразено следващата седмица в доклада на ЕК за разширяването на ЕС

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски в Киев
Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски в Киев Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски не мисли, че ситуацията на фронта е патова и категорично заяви, че Украйна няма да води преговори с Русия. Той каза това на съвместна пресконференция заедно с Урсила фон дер Лайен.  Коментирайки статията в сп. "Икономист" на главнокомандващия ВСУ ген. Залужни, украинският президент подчерта, че ситуацията не е патова. 

 

"Това не е патова ситуация. Русия контролира въздушното пространство. Ние пазим нашите военни. Просто да хвърляме (в щурм, бел. ред.), както прави Русия, никой не иска...Как да се справим с това? F-16, трябва да почакаме, докато нашите момчета се научат (да ги управляват, бел. ред.) и се върнат", добави Зеленски. 

 

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Зеленски припомни, че през миналата година всички са смятали, че ситуацията е патова. "Приложихме няколко военни хитрости и Харковския регион беше освободен", каза украинският президент.  И добави: "Нямаме право да униваме. Какава е алтернативата? Че трябва да дадем една трета от нашата държава? Та това ще бъде само началото. Ние знаем какво представлява т.н. "замразен конфликт", направили сме си изводите".

 

"Трябва да продължим да работим с нашите партньори по посока на повече ПВО, за да разблокираме въздушното ни пространство и да дадем на нашите бойци да водят настъпателни действия", добави той. 

 

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски
Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Фон дер Лайен изтъкна, че Украйна е постигнала отличен напредък и това ще бъде отразено следващата седмица в доклада на ЕК за разширяването на ЕС. "Искам да ви кажа колко съм впечатлена от реформите, които извършихте насред войната", каза тя и даде за пример реформите в правосъдната система, намаляването на влиянието на олигарсите и борбата с прането на пари. "Това е резултат от усилена работа", каза Фон дер Лайен, която похвали и икономическата модернизация на източноевропейската страна.

 

По думите ѝ подкрепата на ЕС за Украйна до момента възлиза на почти 83 милиарда евро. Tя допълни, че Украйна се нуждае от още финансиране за справяне с текущите нужди. Затова ЕК е предложила на държавите членки допълнителна помощ в размер на 50 милиарда евро до 2027 година.

 

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски
Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Зеленски подчерта, че дори в разгара на войната Украйна не спира с необходимите за еврочленството реформи и обеща да бъдат изпълнени всички препоръки на ЕК, в това число в сферата на върховенството на закона, защитата на човешките права, повече прозрачност на държавните институции и укрепване на системата за борба с корупцията.

 

Президентът на Украйна призова подкрепата на Европа и други партньори в отбранителната и финансовата сфера срещу руската агресия да продължи. "Русия трябва да види, че светът не отстъпва от защитата на свободата и международното право", каза Зеленски.

 

Фон дер Лайен обеща да продължи да кара "Русия да плаща" за военната си агресия. "Сегашните ни санкции засегнаха дълбоко руската икономика и много скоро ще предложим на държавите членки своя 12-и пакет от санкции".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени